ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

УВОДИ СЕ КАЗНА ДОЖИВОТНОГ ЗАТВОРА

 

БЕОГРАД, 14. МАРТА /СРНА/ - Србија ће увести казну доживотног затвора са могућношћу условног отпуста послије 25 година, рекао је професор Станко Бејатовић који је предсједник Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу и члан радне групе за измјене Кривичног законика.

 

Увођење доживотног затвора резултат је потребе за строжом казном када је ријеч о починиоцима најтежих кривичних дјела, а обично су то злочини који потресају јавност, као што су убиства дјеце, пише "Политика".

Сваки осуђеник на доживотни затвор моћи ће послије 25 година проведених иза решетака да напише молбу, а суд ће одлучити о томе да ли ће бити пуштен на слободу уз услов да не понови кривично дјело.

Бејатовић каже да ће условни отпуст бити могућност, а не обавеза и да је то међународни стандард.

Бејатовић сматра да извјесност откривања и кажњавања више утиче на потенцијалне будуће починиоце кривичних дјела, него висина прописане казне.

Он је додао да највећи број починилаца сматра да неће бити откривен и процесуиран или да ће избјећи кажњавање, ако и буде откривен.

"Када је реч о класичним процесима, нема битнијих помака у повећању ефикасности кривичних поступака. У 50 одсто случајева које смо анализирали у истраживању процес је трајао дуже од две године, а у више од 10 одсто дуже од пет година", рекао је Бејатовић.

Он је напоменуо да судови имају прилично широк простор за слободно одлучивање, како у погледу избора кривичне санкције, тако и у одмјеравању казне.

У Србији је највећа прописана казна затвора 40 година и њу тренутмо издржава 86 осуђеника.