ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ГИМНАЗИЈАЛАЦ ЛУКА У СВИЈЕТУ НАУКЕ

 

Лукин семинарски рад гласио је: "Прах у праху - стаљинистички погребни ритуали у социјалистичкој Југославији". Ријеч је о начину сахрањивања обичних и људи из високог сталежа који су Југословени преузимали од комуниста из Русије, а најчешћи примјер је било балзамовање познатих личности.

 

Приредила: Александра ЈАНКОВИЋ

ФОЧА, 14. МАРТА /СРНА/ - Ученик првог разреда Гимназије у Фочи Лука Драгичевић постао је полазник Истраживачке станице Петница код Ваљева, испунивши тако свој дјечачки сан.

УЛАЗАК У ПЕТНИЦУ - УЛАЗАК У СВИЈЕТ НАУКЕ

Лука је први фочански средњошколац који је учествовао на научном семинару у Петници, за коју се пажљиво бирају ученици из више од 500 школа из Србије, али и других земаља бивше Југославије.

На наговор старијег пријатеља пријавио се за научни програм Истраживачке станице Петница, али није довољно вјеровао у себе и сматрао је да нема велике шансе да буде примљен.

На основу есеја који је писао за конкурс, а који је добро урадио захваљујући великом броју прочитаних књига, усмјерен је у секцију за историју, што је и био његов циљ.

"Тамо смо свакодневно имали интензивна предавања еминентних универзитетских професора, изучавали смо почетке проучавања историје и разговарали о различитим темама", прича Лука за Срну.

САМО ИСТОРИЈСКА ЛИТЕРАТУРА

Током осмодневног семинара, пoлазници су имали задатак да напишу семинарски рад, а Лукин је одлично оцијењен - као други најбољи рад у тој научној области.

"Моја тема је била мало необична `Прах у праху - стаљинистички погребни ритуали у социјалистичкој Југославији`.

Ријеч је о начину сахрањивања обичних и људи из високог сталежа који су Југословени преузимали од комуниста из Русије, а најчешћи примјер је било балзамовање познатих личности", каже Лука.

Овај петанестогодишњак не одваја се од књиге, а највише воли да чита историјску литературу.

"Волим и епску фантастику јер тако научим о разним народима, али и класике попут Достојевског, Сервантеса и других великих писаца", истиче он.

Лука се нада да је ово само почетак његовог научног пута.

"Петница отвара велика врата јер вас тамо примијете многи професори који предају на факултетима. Оцијениће ваш рад и знаће да имате одлично критичко мишљење. Петница даје велике могућности за напредак и сазријевање сопственог критичког мишљења", говори млади фочански заљубљеник у историју.

ПСЕУДОИСТОРИЧАРИ СУ ОПАСНОСТ

Каже да је некада размишљао о послу туристичког водича јер воли да путује, а и историја је ту прилично заступљена, али је ипак схватио да је његово животно опредјељење наука.

У ери интернета, када влада поплава непровјерених информација, Лука истиче да се не смије вјеровати самозваним историчарима, тачније псеудоисторичарима, који долазе до "сензационалних открића", која нису потркијепљена релевантним историјским изворима.

"Данас многи људи наводно откривају свакакве тајне свијета и разних народа, а посебно српског, немајући прави увид у информације. Треба да сагледамо разне историјске изворе, да приступимо архивима, да прочитамо велики број литературе да бисмо могли имати неки увид у одређену тему", наводи Лука.

Лукин таленат препознао је и начелник општине Фоча Радисав Машић, па је општина финансирала трошкове његовог првог боравка у Петници.

Док очекује прољећни семинар, Лука Драгичевић нада се да подршка локалне заједнице ни убудуће неће изостати како би могао да корача кроз занимљиви свијет науке.