ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ДОДИК И КИНЕСКИ АМБАСАДОР ПОЛОЖИЛИ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВУ БОЛНИЦУ

 

ДОБОЈ, 14. МАРТА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг положили су камен темељац за изградњу нове зграде болнице у Добоју укупне вриједности 88.568.717 КМ без ПДВ-а, коју ће према принципу "кључ у руке" градити "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн".

 

Додик је рекао да је данас важан дан који се дуго чекао.

"Изградња болнице са најсавременијим опремом доказ је да у овим тешким данима знамо изабрати приоритете. Очекујем да болница буде понос и Добоја и Српске", истакао је Додик у обраћању прије полагања камена темељца.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је пројекат добојске болнице успјех и Добоја и Републике Српске.

Он је најавио да се настављају улагања у здравствене објекте широм Српске, као и изградња нове болнице у Фочи, те проширење постојеће у Зворнику.

Вишковић је подсјетио да је Влада у протеклих десет година, а под коалицијом на чијем челу је СНСД, у здравство уложила више од 800 милиона КМ.

Амбасадор Народне Републике Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је да се данашњим потписивање уговора изградње болнице у Добоју наставља традиционално добра сарадња.

Он је истакао да се раст политичког повјерења одражава и на остале области сарадње, као што су енергетика, путни саобраћај, телекомуникација и здравство.

Ђи је као примјер позитивне сарадње навео изградњу "Термоелектране Станари".

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да данашњи чин представља снажно јединство, али и сарадњу која сеже до Кине, од које се очекује у наредном периоду реализација низа пројеката.

Он је подсјетио на пројекте које је реализовала Влада својим средствима.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је пресрећан што је ова локална заједница остала регионални центар, захваљујући политичкој сарадњи са Владом Српске и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Директор компаније "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Кан рекао је да је задовољан подршком коју је добила ова компанија за реализацију овог пројекта, истичући да је ово највећа компанија у Кини која се бави медицинском здравственом опремом.

Он је рекао да ће болница у Добоју бити 500. здравствени објекат коју ће ова компанија изградити.

Вршилац дужности директора Болнице "Сбети апостол Лука" у Добоју Младен Гајић рекао је да ће нови објекат значајно унаприједити рад здравствених радника добојске Болнице са циљем да би се пружиле боље здравствене услуге грађанима.

Он је нагласио да ће увођење нових здравствених услуга бити предуслов развоја болнице која је само прошле године пружила више од 22.000 услуга, што је чини другом по величини здравственом установом у Српској.

Свечаности присуствују и посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници јавних установа, локалних заједница добојске регије и здравствени радници.

Претходно су у Градскј управи Добоја министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор компаније "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Кан потписали уговор о изградњи и опремању нове зграде Болнице у Добоју.

Уговор обухвата израду пројектно-техничке документације, изградњу новог објекта болнице, са пратећом инфраструктуром и опремање медицинском и немедицинском опремом и намјештајем, по принципу "кључ у руке".

Према идејном пројекту, нова болница је конципирана у једном, монолитном објекту, који је јасно функционално подјељен по спратовима, приземљем са шест спратова, саопштено је раније из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Осим централног објекта, предвиђена је изградња и техничког објекта.

Због поплаве из 2014. године, која је задесила Град Добој, у овом идејном пројекту је предвиђено издизање темељне постојећег терена за 80 центиметара изнад површине.

Нови објекти болнице су прорачунати као енергетски ефикасни. Сва одјељења и службе болнице су пројектовани у складу са европским стандардима, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице.

Нова болница је пројектована да дугорочно опслужује око 330.000 становника добојске регије Републике Српске, те Зеничко-добојског кантона и Тузланског кантона у Федерацији БиХ.

Располагаће са укупно 468 кревета, а имаће и главни операциони блок са четири операционе сале, ургентни блок са операционом салом, дијагностички центар са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, онколошку дневну болницу, и друго. Пројектовани су одвојени улази за пацијенте и особље и улаз у ургентни блок.