ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

МОДЕРНИЗАЦИЈА ЛУКЕ БРЧКО ПУТ ЗА НОВЕ ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ

 

САРАЈЕВО, 14. МАРTА /СРНА/ - Супервизор за Брчко Мајкл Скенлан поздравио је одлуку Скупштине Брчко дистрикта о усвајању Споразума са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ о задужењу за модернизацију Луке Брчко, истичући да ће модернизација једине ријечне луке у БиХ отворити врата другим инфраструктурним пројектима од јавног значаја.

 

"Међународна заједница међу властима у БиХ тражи партнере који су опредијељени за добро управљање и остваривање резултата за добробит својих заједница. Одобривши ову инфраструктурну инвестицију, коју су прије више од двије године подржале све надлежне институције БиХ, власти Брчког су доказале да могу бити поуздан партнер", рекао је Скенлан.

Према његовим ријечима, још је важније што су Влада и Скупштина Брчког показали опредијељење за стварање услова за убрзан развој и просперитет дистрикта.

Скенлан је оцијенио да ће модернизација Луке Брчко отворити врата пројектима као што су они који финансира ЕБРД намијењени побољшању водоснабдијевања и збрињавања отпада у дистрикту.

"Tиме ће бити створени даљи услови за раст привреде и све што је с тим повезано, као што је отварање радних мјеста и пораст прихода којима ће бити обезбијеђене боље услуге за грађане", рекао је Скeнлан.

У том контексту он је навео колико је важно финализовати и друге кључне краткорочне приоритете.

У том смислу, усвајање буџета за 2019. годину до краја овог мјесеца је императив како би се обезбиједило несметано функционисање институција дистрикта и пружање јавних услуга, саопштено је из ОХР-а.

Други важни задаци су потпуно увођење фискалних каса до краја јуна, чиме ће се ојачати борба против сиве економије, учврстити владавина права и остварити већи приходи за јавне услуге.

У саопштењу се наводи да би још ове јесени требало усвојити и побољшани закон о буџету, којим ће се унаприједити фискална дисциплина, транспарентност и одговорност у трошењу јавних средстава.

"Брчко има све елементе да буде прича о успјеху. Али само кроз конкретне потезе, као што је јучерашња одлука изабраних званичника, тај потенцијал заиста може и остварити за добробит свих грађана Брчког", закључио је Скeнлан, који је и замјеник високог представника у БиХ.