ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ВИДОВИЋ: ПОДИЗАТИ СВИЈЕСТ ГРАЂАНА ДА УЗИМАЈУ ФИСКАЛНЕ РАЧУНЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. МАРTА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да се мора радити на подизању свијести код грађана да узимају фискалне рачуне, јер се само на тај начин може смањити сива економија у Републици Српској.

 

Видовићева је у завршној ријечи о Нацрту измјена и допуна Закона о фискалним касама предложила да се води стручна расправа о овом нацрту закона у коју би били укључени Привредна комора Републике Српске, Удружење послодаваца и људи који се баве бизнисом.

Током скупштинске расправе о овом нацрту закона, посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић такође је рекла да треба радити на подизању свијести код грађана да приликом куповине одређених артиака узимају фискалне рачуне.

Ромићева се заложила за потребу да се уведу веће казне према инспекторима који су корумпирани него према оним привредним субјектима који нису издали фискални рачун.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да су овим нацртом закона предвиђене велике казне за привредне субјекте који не издају фискалне рачуне.

Стојановић је предложио да ресорно министарство сагледа казне и направи одређени сразмјер и умањи казне за мале привредне субјекте и трговинске радње.

Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да је добро што су овим Нацртом закона предвиђене казне за привредне субјекте који не издају фискалне рачуне умјесто затварања тих субјеката, али да би казне требало да буду смањене.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић рекла је да сузбијање сиве економије мора бити приоритет у Републици Српској.

"Мали привредници су угушени отварањем великих тржних центара и бојим се да ће велике казне допринијети затварању малих радњи. Инспекцијски органи морају имати једнак третман према свим привредним сувјектима", истакла је Видовићева.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић сматра да инспекцијски органи морају прво контролисати издавање фискалних рачуна у великим привредним субјектима, органима државних институција и јавних установа, а након тога и у малим привредним субјектима.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт измјена и допуна закона о фискалним касама којим су прописане казне од 10.000 КМ до 20.000 КМ за неиздавање фискалног рачуна. /наставиће се/мис/бон/мир