ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

МИTРОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ МОГУЋ ДОЛАЗАК 60.000 МИГРАНАTА

 

БАЊАЛУКА, 14. МАРTА /СРНА/ - Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић рекао је данас да се ове године у БиХ може очекивати долазак више од 60.000 миграната.

 

"Зато је потребно што прије формирати власт на нивоу БиХ како би се са овим горућим проблемом могли суочити квалитетно", рекао је Митровић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући специјални извјештај институције Омдусмана за људска права БиХ о стању у области миграција у БиХ.

Он је навео да је у прошлој години у БиХ регистровано 22.000 миграната, с тим да се процјењује да се од 3.000 до 5.000 миграната тренутно налази у БиХ.

"Процјењује се да око 25 одсто миграната долази из Сирије, док су преосталих 75 одсто такозвани економски мигранти. Готово сви регистровани мигранти спадају у категорију нерегуларних миграната, односно категорију странаца нерегулисаног статуса", додао је Митровић.

Према његовим ријечима, у БиХ се тренутно одвија процес мјешовитих миграција.

"Преклапају се мотиви миграција, тако да имамо странце који су у потрази за бољим условима живота и странце који траже уточиште уз међународну правну заштиту. БиХ је доминантно транзитна земља за држављане Пакистана, Ирана, Ирака, Марока, Tуниса, Алжира, Либије, Сирије, Авганистана", навео је Митровић.

Он сматра да повећан прилив свих категорија миграната и континуитет тог процеса захтијевају обавезу додатне мобилизације материјалних, финансијских и људских ресурса којима БиХ не располаже.

С друге стране, каже Митровић, комплексна економска, политичка и социјална ситуација у БиХ узрок је повећаног броја миграција и грађана БиХ који напуштају земљу.

"Овако комплексна ситуација намеће обавезу да се морају осигурати принципи владавине права у процесу контроле границе и уласка и кретања странаца, уз уважавање људских права гарантованих међународним стандардима", закључио је Митровић. /наставиће се/бон/мис