ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ИЗВОЗ МАЊИ ЗА 16 ОДСТО ЗБОГ КИШНОГ ЉЕТА И ЗАБРАНЕ ИЗВОЗА У РУСИЈУ

 

САРАЈЕВО, 14. МАРТА /СРНА/ - Извоз у сектору воћа и поврћа у БиХ лани је износио 180 милиона КМ и мањи је за 16 одсто у односу на 2017. годину, док се увоз није битно промијенио и износи 347 милиона КМ, од чега се 147 милиона КМ односи на увоз тропског воћа, наведено је у анализи Спољнорговинске коморе БиХ и УСАИД/Шведска Фарма два пројекта, која је представљена данас у Сарајеву.

 

Руководилац сектора воћа и поврћа при Фарма два пројекту Велибор Трифковић рекао је да је у овом сектору покривеност увоза извозом прошле године износила 52 одсто.

Он је оцијенио да за пад извоза постоје два кључна разлога - кишно љето и забрана извоза јабука у Русију, која је на снази била готово пола године.

"Упркос свим изазовима, смрзнуте малине су прошле године количински забиљежиле рекордан извоз од 23.458 тона, док је вриједност извоза због нижих цијена пала за шест одсто и износи 66 милиона КМ", рекао је Трифковић новинарима.

Трифковић је навео да је пад извоза забиљежен и код других кључних култура, поготово јабука гдје је извоз мањи за 61 одсто, односно 12 милиона КМ.

Он је истакао да су анализе показале да је у просјеку сваки грађанин БиХ у прошлој години појео 99 КМ увозног воћа и поврћа, од чега је 55 КМ воћа, 25 КМ поврћа и 23 КМ прерађевина од воћа и поврћа /у БиХ се највише увозе сокови/.

Осим смрзнутих малина и јабука, у пет кључних производа спадају и крушке, којих је лани извезено у вриједнсоти од скоро 19 милиона КМ, што је мање за 21 одсто у односу на 2017. годину, те свјеже шљиве и корнишони, чији је извоз смањен за 58 одсто, односно 44 одсто.

Трифковић је рекао да производња корнишона у БиХ има будућност и додао да се мора наћи начин да се повећа потрошња домаћих производа у земљи.

Секретар Асоцијације за прехрамбрену индустрију при Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Мухамедагић је, када су у питању тржишта, рекла да је Србија најзначајнији партнер БиХ, али да са њом земља биљежи дефицит, јер је извоз износио 32 милиона КМ, а увоз 42 милиона КМ.

Мухамедагићева је истакла да је Њемачка са 32,9 милиона КМ прво извозно тржиште за овај сектор, али и земља са којом је остварен највећи суфицит у овом сектору.

Она је додала да је Русија, због пада извоза од 23 милиона КМ у односу на претходну годину треће тржиште по вриједности извоза, а да је суфицит забиљежен у размјени са Аустријом.

"Анализа уједно упозорава потрошаче да обрате пажњу на квалитет увозног воћа и поврћа, јер је забиљежено да је у прошлој години више од 700 шлепера конзумне јабуке увезено по цијени од 0,10 до 0,30 КМ по килограму, што доводи у питање квалитет тих производа", истакла је Мухамедагићева.

Према њеним ријечима, простора за супституцију увоза постоји много, иако се чини да је највећи разлог за увоз ниска цијена и доступност производа током цијеле године.

Директор Сектора привреде у Спољнотрговинској комори БиХ Огњенка Лаловић рекла је да су Комора и Фарма два пројекат приредили Каталог 38 извозника из овог сектора, у оквиру припрема за међународне наступе релевантне за сектор воћа и поврћа.

"Прво представљање Каталога планирано је на највећем сајму хране на свијету `Ануга 2019` у Њемачкој, који ће бити одржан у октобру и на којем ће се на заједничком штанду представити водећи извозници БиХ", истакла је Лаловићева.

Лаловићева је додала да је Каталог урађен на енглеском и руском језику, те да је доступан и на интернет страници Коморе.