ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

СОА ОДБАЦИЛА НАВОДЕ О АНГАЖОВАЊУ СЕЛЕФИЈА

 

ЗАГРЕБ, 14. МАРТА /СРНА/ - Сигурносно-обавјештајна агенција /СОА/ Хрватске као неистините и злонамјерне одбацује наводе да је покушала да ангажује припаднике селефијског покрета да преносе оружје и експлозив у БиХ, чиме се уједно и Република Хрватска оптужује за подршку тероризму, саопштено је из ове агенције.

 

"Борба против тероризма је приоритет рада СОА и све задатке у сузбијању тероризма проводимо професионално и одговорно с циљем заштите Републике Хрватске, наших савезника у ЕУ и НАTО-у, као и цијеле Европе", наводи се у саопштењу СОА.

Из ове агенције истичу да свака политичка инструментализација сузбијања тероризма и безбједносно-обавјештајног апарата БиХ представља озбиљан ризик за безбједност Хрватске, ЕУ и НАTО-а, а посебно саме БиХ.

"Стога смо од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ затражили службено изјашњење о овим неистинитим наводима, а о њима ћемо обавијестити и наше међународне партнере", наводи се у саопштењу из СОА.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је раније да су из СОА врбовали припаднике селефијског покрета у БиХ да кријумчаре оружје у ту земљу.

Tужилаштво БиХ формирало је предмет како би хитно биле утврђене све околности и наводи изнесени у медијима, који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ, а биће саслушан и Мектић.

У оквиру предмета који је дат у рад тужиоцу Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, биће испитана сва лица која су износила наводе и сазнања о тим активностима, а о којима тужилаштво није информисано нити су дешавања пријављена Tужилаштву БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.