ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2019

ПОЧЕЛА ПРЕВЕНТИВНА КАМПАЊА ДОДЈЕЛОМ РОTАЦИОНИХ СВЈЕTАЛА У ШАМЦУ

 

ШАМАЦ, 14. МАРТА /СРНА/ - Подјелом жутих ротационих свјетала пољопривредницима у мјесној заједници Tишина код Шамца данас је озваничен почетак републичке саобраћајно-превентивне кампање "Освјетлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом".

 

За присутне пољопривреднике одржано је предавање и разговор о значају поштовања прописа из области безбједности превоза лица и терета на трактору и тракторској приколици.

Кампања се спроводи до 31. марта у више градова Српске, а заједнички је организују Ауто-мото савез Републике Српске са Ауто-мото друштвом и Агенцијом за безбједност саобраћаја Српске уз подршку Министарства саобраћаја и веза, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства унутрашњих послова Српске и локалних заједница.

"Реализацијом ове активности очекује се веће поштовање прописа, повећан опрез возача трактора и осталих пољопривредних машина како у раду на њиви и шуми тако и на јавном путу, већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационих свјетала приликом кретања на јавном путу што представља и законску обавезу ове категорије возила", каже секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић.

Командир Полицијске станице Шамац Бобан Илинчић каже да је у протеклих пет година на подручју општине Шамац евидентирано укупно девет саобраћајних незгода у којима су учестовали трактори.

"Од тих девет саобраћајних незгода, пет је са материјалном штетом, два са тешко повријеђеним лицима, једно лакше повријеђено и једно погинуло лице", навео је Илинчић.

Он је данас апеловао да се возачи трактора и радних машина придржавају саобраћајних прописа нарочито у погледу освијетљености трактора и радних машина са акцентом на кориштење жутог ротационог свјетла што увелико доприноси повећању безбједности у саобраћају, односно смањењу ризика од нежељених посљедица.