ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

РАКУЉ: ТРАЖИЋЕМО ВИШЕ НОВЦА ИЗ БУЏЕТА ЗА ПЕНЗИЈЕ

 

ШАМАЦ, 14. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ најавио је данас да ће на сједници Народне скупштине Српске бити вођене расправе о правима и положају пензионера, да ће од Владе затражити већа издвајања за ову категорију становника.

 

Ракуљ, који је у Шамцу присуствовао Скупштини општинског Удружења пензионера, изразио је наду да ће до маја пензије бити повећане.

"Нисмо задовољни буџетом, дали су нам 10 одсто, а требало је да добијемо 11 одсто", рекао је Ракуљ новинарима.

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић рекао је да је Удружење пензионера у Шамцу добро организовано и активно, те да тако треба да настави.

Он је навео да на подручју општине Шамац четири пензионера примају пензију већу од 1.000 КМ, 17 пензионера има пензију већу од 800 КМ, док просјечна пензија на нивоу општине Шамац износи 323 КМ, што је за 50 КМ ниже у односу на просјек у Српској.

Начелник општинске Службе за друштвене дјелатности и цивилне послове Слободан Стојић оцијенио је да је сарадња са Удружењем пензионера добра, те да пензионери имају посебан грант у општинском буџету који је за 2018. годину износио 4.000 КМ, а за ову годину 7.000 КМ.

Предсједник шамачког Удружења пензионера Љубомир Чордашевић каже да ће у овој години настојати да финансијски ојачају социјалну помоћ угроженим пензионерима.

На шамачком подручју има 2.400 пензионера, од којих је 1.750 учлањено у Удружење. Пензију до 400 КМ прима 550 до 600 пензионера, а пензију до 200 КМ има 250 пензионера.

Скупштина Удружења пензионера Шамац усвојила је данас извјештај о раду за 2018. и план рада за ову годину.