ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

УНАПРЕЂЕЊЕ ЛУКЕ БРЧКО КОРИСТИЋЕ ЦИЈЕЛОЈ БиХ

 

САРАЈЕВО, 14. МАРТА /СРНА/ - Европска унија је поздравила одлуку Скупштине Брчко дистрикта о финансирању кључних побољшања инфраструктуре Луке Брчко од које ће користи имати цјелокупна економија БиХ и њени грађани, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

 

У саопштењу се наводи да је ово важан корак у спровођењу Агенде за повезивање у БиХ путем стварања мултимодалног транспортног коридора на ријеци Сави, приоритетне ријечне пловидбе којом се БиХ повезује са Хрватском и Србијом, а потом и са цијелом ЕУ.

Одлуком Скупштине Брчко дистрикта омогућава се и кориштење претходно резервисаних бесповратних средстава ЕУ од 3,1 милион евра, а средства су доступна путем Оквира за инвестиције на Балкану, заједничке иницијативе Европске комисије, финансијских институција, билатералних донатора и земаља у региону чији је циљ обезбиједити финансирање стратешких инвестиционих пројеката у земљама корисницама.

Ова средства биће додата зајму од седам милиона евра који ће додијелити Европска банка за обнову и развој.

Ова инвестиција у Луку Брчко, подсјећају из Делегације ЕУ, дио је прве фазе комплексног програма рехабилитације који укључује изградњу новог колосијека за лучки кран дугог 2,5 километра и асфалтног платоа у склопу луке, као и потпуну рехабилитацију индустријске жељезничке пруге према станици Ново Брчко и приступног пута ка луци.

Пројекат је дио пакета четири инфраструктурне инвестиције у БиХ које ће финансирати ЕУ, одобреног на Самиту о Балкану у Tрсту 2017. године укупне вриједности 46 милиона евра у бесповратним средствима.

Пројекат укључује изградњу три дионице коридора "Пет це" и пројекат Лука Брчко.

Укупна вриједност транспортних пројеката о повезивању у припреми до сада износи 120 милиона евра у бесповратним средствима ЕУ, наведено је у саопштењу из Делегације ЕУ у БиХ.

Скупштина Брчко дистрикта усвојила је јукче одлуку о задужењу Брчко дистрикта према пројекту "Лука Брчко" у износу од 10 милиона евра са каматном стопом од један одсто, роком отплате од петнаест година и грејс периодом од три године.

На 43. сједници усвојен је закључак којим Скупштина задужује Владу Брчко дистрикта да са Европском банком за обнову и развој покрене преговоре о продужењу грејс периода, саопштено је из Скупштине Брчког.

Влада је задужена да од представника Одјељења за просторно планирање и имовинско-правне послове, Дирекције за финансије, Одјељења за привредни развој, спорт и културу, Одјељења за јавни регистар, Одјељења за јавне послове, Одјељења за комуналне послове и представника јавних предузећа "Комунално Брчко" и "Лука Брчко" формира координационо тијело које ће пратити припрему пројекта "Лука Брчко" и о томе извјештавати надлежне скупштинске комисије сваких 15 дана.