ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ПРАВОВРЕМЕНА И АДЕКВАТНИЈА ПОМОЋ ЗА ЖРТВЕ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

 

БАЊАЛУКА, 14. МАРТА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици којим жртве насиља добијају адекватнију и правовремену помоћ и подршку, додатно унапријеђену према утврђеним међународним стандардима, док се санкционисање починиоца насиља остварује путем Кривичног законика Српске.

 

У процесу примјене Закона о заштити од насиља у породици утврђено је да поједине одредбе Закона не обезбјеђују пуну заштиту жртава, па се прецизнијим нормама и увођењем нових правних института настоји, у складу са међународним стандардима, побољшати и унаприједити заштита жртава насиља у породици, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

На сједници је донесено рјешење о уплати доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за осигуранике у бившим државним предузећима, акционарским друштвима у већинском власништву Републике и земљорадничким задругама који са стажом осигурања за који ће бити уплаћен допринос испуњавају услове за остваривање права на старосну пензију до 31. децембра ове године.

Доприноси ће бити уплаћени из средстава за социјално збрињавање радника, након усаглашавања износа између Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Влада је подржала одлуку о дозволама за кориштење радио-фреквентног спектра за пружање јавних електронских комуникацијских услуга путем мобилних приступних система, коју је Савјет министара у техничком мандату усвојио на сједници одржаној 11. марта са аспекта увођења 4Г мреже у БиХ.

Истовремено се тражи од Савјета министара да измијени ту одлуку тако да у њој буде јасно дефинисана расподјела средстава на име додијељене дозволе, уз претходно прибављену сагласност Владе Српске, наводи се у саопштењу.

Прихваћена је информација о реализацији активности у прошлој години, а предвиђених Акционим планом за спровођење Стратегије и политике развоја индустрије Републике Српске за период 2016-2020. годинa, у којој се наводи да је у потпуности реализовано 49 одсто активности, дјелимично 36 одсто, а нереализовано је осам одсто активности.

Од континуираних активности које су планиране за спровођење у периоду 2016-2020. године, у потпуности је реализовано 65 одсто активности, дјелимично је реализовано 30 одсто, а нереализовано је 10 одсто, наводи се у саопштењу.

Од укупно 159 активности, планираних за 2018. годину и континуираних активности, није реализовано 12 активности или 10 одсто.

"Министарство привреде и предузетништва извршило је припреме за реализацију одређеног броја нереализованих активности које ће се спроводити у наредном периоду", додаје се у саопштењу.