ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ШИРИ СЕ СПИСАК ЗЛОЧИНАЦА ИЗ ОВК ПОЗВАНИХ У ХАШКИ TРИБУНАЛ

 

ПРИШTИНА, 14. МАРTА /СРНА/ - Бивши припадник терористичке Ослободилачке војске Косова /ОВК/ Башким Ндрецај из Суве Реке добио је позив из Специјалног тужилаштва новоформираног Суда у Хагу пред којим ће се судити за злочине почињене на Косову и Метохији, речено је Срни у Косовској полицијској служби.

 

Ндрецај је добио позив за саслушање које ће бити одржано 21. маја, наводе из полиције.

Он је медијима на албанском језику потврдио да је добио позив из Специјалног тужилаштва и да не зна у ком својству је позван.

Дан раније позив из Специјалног тужилаштва достављен је команданту ОВК у Њемачкој Енверу Шаљи који ће се, како медији преносе, појавити у својству свједока пред тужиоцем Специјалног суда.

Он је, како преноси портал који прати активности у вези са припадницима бивше ОВК "Кљан Косова", добио позив прије неколико дана када је заједно са Исметом Tара бившим командантом ОВК за регион Ораховца боравио у Хашком трибуналу.

Уз Tару, Ндрецаја и Енвера Шаљу позив за саслушање је крајем прошле године добио и Ремзи Шаља, али је он у бјекству.

Њих четворица се доводе у везу са злочинима који су почињени у региону Ораховца и Велике Хоче, те у региону Ђаковице пошто је Ремзи Шаља био задужен за регион који се простире од Ђаковице до Кукса познатијег по "Жутој кући" у којој су узимани органи киднапованим цивилима, посебно Србима, са Косова и Метохије.

На списку бивших приадника ОВК осумњичених за злочине над цивилима киднапованим и убијеним током сукоба и у послератном периоду, од почетка 1998. до краја 2000. године, налази се више од сто лица.