ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

СУНОВРАТ ЕВРОПСКОГ КОНЦЕПТА ЗА КОСОВСКО ПИТАЊЕ

 

БЕОГРАД, 14. МАРТА /СРНА/ - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да изјава извјестиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера да би у преговоре о Косову и Метохији требало укључити и Русију, показује да је европски концепт рјешавања косовског питања доживио суноврат.

 

Анђелковић наводи да ЕУ више нема снаге да наметне било какво рјешење, али да се водеће европске силе плаше да косовска криза у неком тренутку не кулминира.

"За њих је опасност отворено жариште на рубовима Европе и могућност да се друге велике силе умешају на начин који би у неком моменту подстакао проблеме. То је резултат немоћи да се уради нешто самостално, а, с друге стране, свести да су се Албанци потпуно отргли контроли", рекао је Анђелковић за "Спутњик".

Он каже да је евидентно да је дио Албанаца потпуно ван контроле, и да иако и даље имају лобисте на Западу, "то није нешто што Берлин и Брисел могу да контролишу".

"По свему судећи, чак ни Вашингтон до краја не може да контролише ствар, јер уз извршну власт која је све мање склона Албанцима, они имају снажна упоришта у Сенату и Конгресу", каже Анђелковић.

Према његовим ријечима, у таквим околностима Запад схвата да је ствар потребно подићи на ниво гдје може да се укључи и Русија и гдје би кроз неку међународну конференцију могло да се рјешава питање Косова и Метохије.

Анђелковић сматра да је Западу незгодно да и даље сам рјешава тај проблем на начин који би подразумијевао конфликт са Албанцима, јер би то било признање да је све што су до сада радили било погрешно.

"Зато им треба модел где би се ствари поставиле тако да учествује и Русија, а они се више не би битно противили фер решењу и некој врсти компромиса, не би више били адвокати Албанаца као што су раније били, а испало би да нису они ти који сада гурају неко решење неповољно за Албанце", каже Анђелковић.

Он сматра да би за Србе то било добро, јер имати међународни концепт гдје је Русија уз Београд, а Запад више није уз Албанце као некад, што омогућује Србији да дођу до неког компромисног рјешења.