ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ ХИТНО ДА РЕАГУЈУ И ЗАШТИТЕ ГРАЂАНЕ

 

НОВИ ГРАД, 14. МАРТА /СРНА/ - Институције БиХ треба хитно да предузму активности како би заштитиле становнике општина у сливу ријеке Уне од планова Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на локацији Трговска гора у касарни Черкезован у општини Двор, закључено је данас на сједници Форума за безбједност општине Нови Град.

 

Предсједник Форума Мирко Лукић рекао је да је, осим тога, закључено и да због истека мандата хитно потребно именовати нову Радну групу за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори.

"Тражимо од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске да убрза и заврши процедуру проглашења Парка природе Уна за подручје од ентитетске линије разграничења до ушћа Уне у Саву", рекао је Лукић.

Он је навео да је од ресорног министарства затражено и да формира правни експертски тим који би припремио елементе за евентуалну арбитражу или судски спор уколико Хрватска истраје у својој намјери.

На Форуму је закључено и да је потребно одржавање сједнице Скупштине општине Нови Град у вези са питањем проблема радиоактивног отпада, те да становници ове локалне заједнице буду редовно обавјештавани о висини јонизујућег зрачења.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да досадашње активности нису биле довољне, будући да ингеренције и могућности ове општине нису мјерило овог проблема.

"Очекујемо да се у овај проблем активније укључи Влада Републике Српске са надлежним министарствима и институције БиХ, Предсједништво и Савјет министара како би се спријечило одлагање радиоактивног отпада на локацији коју је одредила Хрватска", навео је Дрљача.

Дрљача сматра да се на основу досадашњих искустава може закључити да ће реалнији исход бити међународна арбитража или судски процес.

Предсједник Удружења "Грин тим" Марио Црнковић рекао је да је ово удружење у протеклом периоду реализовало 43 активности у вези са проблемом радиоактивног отпада.

"Наше наредне активности су мирни грађански протести јер није било довољно да указујемо колика је то опасност и да одабрана локација није адекватна", изјавио је Црнковић.

Форум за безбједност општине Нови Град данас је разматрао проблем планираног одлагања радиоактивног отпада на локацији Tрговска гора и утицај мигрантске кризе на ову општину.