ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

КИТАРОВИЋ: МЕКТИЋЕВИ НАВОДИ О СЕЛЕФИЈАМА НЕОСНОВАНИ

 

ЗАГРЕБ, 14. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић оцијенила је као политиканске и неосноване конструкције наводе министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да је хрватска Сигурносно-обавјештајна агенција /СОА/ покушала ангажовати припаднике селефијског покрета за преношење оружја и експлозива у БиХ.

 

Из кабинета предсједника Хрватске данас су поручили како "немају намјеру уопште коментарисати ове злонамјерне, потпуно неутемељене и политикантске конструкције", преноси "Индекс".

Министарство спољних и европских послова Хрватске оцијенило је да су Мектићеве тврдње неосноване и крајње тендециозне, те да је очито да имају за циљ довести у питање успјешну сарадњу БиХ и Хрватске на подручју борбе против тероризма, те негативно утицати на даљи развој свеукупних односа двије пријатељске земље.

"Хрватска, као чланица УН, ЕУ, Нато савеза и Савјета Европе остаје у потпуности опредијељена за сузбијање тероризма, у чему ће наставити сарађивати са сусједним земљама и међународним партнерима", истакли су из овог министарства.

Мектић је раније изјавио како су "хрватски обавјештајци" били укључени у тајну операцију чији је циљ био показати да у БиХ дјелују наоружане групе радикалних исламиста-селефија, односно како су оправдане раније изјаве Китаровићеве о хиљадама исламистичких екстремиста у БиХ који представљају пријетњу по безбједност цијелог региона.

Tужилаштво БиХ формирало је предмет како би хитно биле утврђене све околности и наводи изнесени у медијима, који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ, а биће саслушан и Мектић.

У оквиру предмета који је дат у рад тужиоцу Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, биће испитана сва лица која су износила наводе и сазнања о тим активностима, а о којима тужилаштво није информисано нити су дешавања пријављена Tужилаштву БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.