ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ЦВИЈАНОВИЋ: СРПСКА ПОСВЕЋЕНА ЕВРОПСКОМ ПУTУ

 

БАЊАЛУКА, 14. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас је на састанку са специјалним савјетником Европске комисије за западни Балкан Францом Шаусбергером у Букурешту истакла да је Српска посвећена европском путу и нагласила да је неопходно да се у што краћем року формира нови сазив Савјета министара.

 

Цвијановићева је навела да је формирање Савјета министара неопходно како би се створили адекватни услови за ефикасну комуникацију ентитета и нивоа заједничких институција, те за интензивирање процеса европских интеграција, у складу са усаглашеним системом координације, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Осим са Шаусбергером, Цвијановићева се на маргинама 8. Европског самита регија и градова, који се данас и сутра одржава у Букурешту, у одвојеним сусретима састала и са предсједником италијанске регије Умбрија Катјушом Марини.

Цвијановићева и Маринијева разговарале су о успостављању привредне сарадње Републике Српске и Умбрије, као и о размјени искустава у вези са приступом ЕУ фондовима.

Првог дана Самита у Букурешту, учесницима се обратила Виорика Данчело, предсједник Владе Румуније, земље која од 1. јануара предсједава ЕУ, затим предсједник Комитета регија ЕУ Карл-Хајнц Ламберц и градоначелник Букурешта Габриела Фиреа.

Након састанака, Цвијановићева је дала интервју за Румунску националну телевизију.

Цвијановићева је јуче у Букурешту разговарала са предсједником Комитета регија Европске уније Карл-Хајнцом Ламберцом о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, те о могућим програмима и активностима Комитета регија ЕУ у контексту придруживања БиХ Европској унији.