ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2019

НАЛОЖИТИ "ТЕЛЕМАХУ" ДА "СПОРТ КЛУБ" ДА СВИМ ОПЕРАТЕРИМА У БиХ

 

САРАЈЕВО, 14. МАРТА /СРНА/ - Асоцијација кабловских оператера и дистрибутера мрежних услуга /АКОП/ у БиХ позива Савјет министара у техничком мандату и остале институције БиХ да групацији "Телемах" наложе да одмах изврши правоснажна рјешења Конкуренцијског савјета БиХ, према којима, програме "Спорт клуба" мора дати свим оператерима у БиХ, што групација одбија већ три године.

 

АКОП БиХ наглашава да ова незаконито стечена медијска контрола групације "Телемах" над најгледанијим медијским садржајима у БиХ треба бити укинута јер угрожава основно људско право на информисање, у шта се убрајају и преноси битних спортских догађаја.

Из ове асоцијације наводе примјер Словеније, која је наложила групацији "Телемах" да мора због истог основа продати програме "Спорт клуб" и да двије године не смије имати у власништву ниједан спортски програм.

АКОП БиХ позива на санкционисање свих који су прекршили Закон о јавном сервису БиХ и незаконитим мјерама спријечили јавни сервис да грађанима БиХ преноси квалификационе утакмице репрезентације БиХ за Свјетско првенство у кошарци, као и оне који су својим нечињењем допринијели да те спортске догађаје преноси компанија из Луксембурга са непознатим власницима.

Ова асоцијација позива и Регулаторну агенцију за комуникације /РАК/ да донесе мјере по узору на друге земље, којима се обезбјеђује право емитовања у кабловским и ИП системима свих регистрованих телевизија у БиХ без условљавања од оператера, јер једино тако је могуће обезбиједити независност медија.