ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

ЦВИЈАНОВИЋЕВА НАСТАВЉА ПОСЈЕТУ БУКУРЕШТУ

 

БУКУРЕШТ, 15. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас ће, у наставку посјете Букурешту, учествовати на 8. Европском самиту регија и градова, а на маргинама скупа разогвараће са представницима регија појединих држава чланица ЕУ.

 

Цвијановићева је рекла да данас очекује разговоре са неколико представника регија који желе да промовишу чвршће везе и сарадњу између институција на регионалном нивоу.

Она је јуче изјавила Срни да се на Европском самиту регија и градова у Букурешту дискутује о начину на који регије могу да задрже своју економију и ојачају, као и да се промовишу ефикасни децентрализовани системи, те истакла да је то оно што одговара Републици Српској.

"Ово је прича која је блиска нама из Републике Српске и видимо у томе огромну корист за све оно што покушавамао да урадимо за наше грађене и јачамо наше институције", рекла је Цвијановићева, која учествује у раду дводневног самита, који је почео јуче.

Цвијановићева је навела да је ријеч о добро организованом и садржајном самиту који окупља представнике европских регија, а да Република Српска учествује, захваљујући продуктивној и дугој сарадњи и заједничким пројектима Представништва Српске у Бриселу и Комитета регија ЕУ.

Она је нагласила да је овај самит прилика и да разговара са представницима регија држава чланица ЕУ, те подсјетила да Република Српска већ има добру сарадњу са неколико регија у Италији и потписане споразуме.

Цвијановићева је рекла да је јуче имала прилику да разговара са представницима нових регија са којима би Српска могла да сарађује.

На маргинама скупа у Букурешту Цвијановићева се јуче у одвојеним сусретима састала са специјалним савјетником Европске комисије за западни Балкан Францом Шаусбергером, предсједником италијанске регије Умбрија Катјушом Марини.

Цвијановићева је, у сриједу, 13. марта, првог дана посјете Букурешту разговарала са предсједником Комитета регија Европске уније Карл-Хајнцом Ламберцом о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, те о могућим програмима и активностима Комитета регија ЕУ у контексту придруживања БиХ Европској унији.