ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2019

ПРЕДСТАВЉЕНО ПЕТ КЊИГА ЕДИЦИЈЕ "СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ У БиХ"

 

ПАЛЕ, 14. МАРТА /СРНА/ - На Филозофском факултету на Палама вечерас је одржана промоција првих пет књига едиције "Српска књижевност у БиХ" у издању Друштва чланова Матице српске у Републици Српској.

 

Књиге обухватају теме "Стара српска писменост у БиХ: средњи вијек и период османске власти", "Епске народне пјесме", "Епско-лирске народне пјесме", "Лирске народне пјесме" и "Народне приповијетке и предања".

Професор Бранко Летић и члан редакцијског одбора едиције "Српска књижевност у БиХ" каже да је учествовао од прве идеје до остварења, те да су хтјели показати да Срби имају књижевну баштину у БиХ.

"Када смо покретали ову едицију имали смо у виду да већ постоје двије библиотеке или едиције - бошњачка књижевност у 100 књига и књижевност Хрвата из БиХ у 100 књига. Требало је на неки начин показати да и ми имамо своју баштину, да је она дуга и својеврсна потврда наше аутохтоности, присуства на терену БиХ, што је било оспоравано без аргумената", рекао је Летић.

Он је додао да ових пет првих књига треба да покажу природу српске књижевне баштине, њене коријене, облике, посебно када је ријеч о њеним главним атрибутима, а то су српски језик и ћирилично писмо.

Један од аутора књиге Саша Кнежевић рекао је новинарима да је едиција давно требала бити завршена, као што су радила друга два конститутивна народа у БиХ.

"Ми смо мало закаснили. Требала се појавити једна генерација професора који су схватили значај и неопходност оваквог посла. Прву књигу је урадио асистент из Бањалуке Данијел Дојчиновић, а остале из народне књижевности радили смо Јеленка Пандуревић и ја. Те књиге показују колики је значај и удио у народној књижевности српског народа у БиХ, односно колико је тог блага које се не налази у стандардним антологијама", рекао је Кнежевић.

Он је додао да сврха књига јесте да буду оне оно што су некада биле у 19. вијеку до Другог свјетског рата, пјесмарице које су људи и свака српска кућа имале, дио опште културе и у функцији чувања српске баштине са ових простора.

"Надам се да ће оне да оживе у народу и буду дио кућних библиотека, што је основни циљ", нагласио је Кнежевић и додао да је ово прво коло од пет књига и да је у плану друго коло које ће покрити писану књижевност 19. вијека.

Један од аутора Јеленка Пандуревић истиче да прво коло антологијске едиције чине књиге које су обухватиле старију књижевност средњег вијека и народну књижевност, додавши да је радила на књигама које су обухватиле народну књижевност Срба у БиХ.

"Књиге су урађене према стандардима које су предвиђене за ову едицију, да буду доступне и корисне научној јавности, али и заинтересованим читаоцима који немају нужно књижевно образовање него један респект према народној усменој традицији и према националној књижевности у БиХ", рекла је Пандуревићева.