ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

НАПАДАЧИ НИСУ БИЛИ ПОД ПОСЕБНИМ НАДЗОРОМ ПОЛИЦИЈЕ

 

КРАЈСТЧЕРЧ, 15. МАРТА /СРНА/ - Премијер Новог Зеланда Џасинда Ардерн потврдила је да су четири особе ухапшене у вези са нападима на џамије у Крајстчерчу, а који имају екстремистичка гледишта и нису били под посебном надзором полиције.

 

Она је рекла да је на територији цијеле земље безбједност подигнута на највиши ниво након напада на двије џамије у којима је погинуло 40 људи, а више од 20 је рањено, преноси Ројтерс.

Полиција је раније саопштила да је на паркингу у близини џамија пронашла неколико ручно израђених неексплодираних бомби.

Лист "Дејли мејл" објавио је да је међу ухапшенима држављанин Аустралије Брентон Тарант /28/ из Новог Јужног Велса, који је уживо преносио преко интернета масовну пуцњаву унутар џамије Ал Нур, која се догодила око 13.45 по локалном времену након молитве петком.

АП преноси да је Тарант преузео одговорност у објављеном манифесту који је на Нови Зеланд дошао с јединим циљем да испланира и обучи се за напад.

Очевици кажу да је испаљено најмање 50 хитаца у правцу вјерника и да је кориштено полуаутоматско оружје.

Агенција ТАСС објавила је да су наоружани људи ушли у џамије Ал Нур и Лунвуд око 13.45 часова одмах након молитве, да су блокирали улазна врата и отворили ватру.

Према изјавама очевидаца, око 200 до 300 људи било је у једној џамији у тренутку напада. Полиција је позвала становништво да не излазе из кућа, а све школе у граду су затворене.