ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

ГЛАУКОМСКЕ ПРОМЈЕНЕ НА ОЧНОМ ЖИВЦУ ПРОНАЂЕНЕ КОД 18 ПАЦИЈЕНАТА

 

БАЊАЛУКА, 15. МАРТА /СРНА/ - Акцијом скрининга на глауком, у којој је прегледано 312 пацијената, дијагностикован је повишен очни притисак код 21, а евидентне глаукомске промјене на очном живцу пронађене су код 18 пацијената, саопштено је из Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске.

 

Из УКЦ наводе да су ови пацијенти упућени даље на допунску опсервацију и обраду у кабинет за глауком и кабинет за испитивање видног поља Клинике за очне болести УКЦ Републике Српске, гдје ће им бити спроведена додатна дијагностичка обрада, као и софистициране дијагностичке процедуре /преглед очног угла-гониоскопија, томографија ретине и очног живца/.

У оквиру обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома љекари Клинике за очне болести УКЦ Републике Српске током јучерашње акције прегледали су укупно 312 пацијената, од којих 143 мушкарца и 169 жена.

"Код 19 одсто прегледаних пацијената у оквиру ове скрининг акције била је позитивна породична анамнеза на глауком, што говори у прилог чињеници да су наши пацијенти свјесни значаја редовних контролних прегледа уколико неко од њихових сродника има глауком", наводи се у саопштењу УКЦ.

Из ове здравствене установе истичу да је животна доб прегледаних пацијената била просјечно 66 година, те да је најмлађи пацијент имао 21 годину, а најстарији 94 године.

Запослени у Клиници за очне болести УКЦ изузетно су задовољни јучерашњом акцијом скрининга на глауком током које је на опште задовољство пацијената, а и особља Клинике за очне болести све протекло у најбољем реду, истиче се у саопштењу.

Из УКЦ напомињу да је акција спроведена у новом и реконструисаном простору улазног хола, гдје се ни у једном тренутку није стекао утисак да је присутан тако велики број пацијената.

Глауком је једно од најчешћих офталмолошких обољења које, уколико се на вријеме не открије и не лијечи, доводи до неминовног сљепила.

Скрининг глаукома омогућава испитивање особа које показују предиспозицију за глауком у акцији бесплатног мјерења очног притиска, као и прегледом предњег очног сегмента и прегледон очног дна, уз испуњавање анкетних скрининг листића за откривање постојања фактора ризика за глауком.

Клиника за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Удружење офталмолога у периоду од 11. до 17. марта обиљежава Свјетску недјељу борбе против глаукома.