ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

АМЕРИКА И НАТО НЕМАЈУ ШАНСИ ПРОТИВ РУСА И КИНЕЗА

 

ВАШИНГТОН, 15. МАРТА /СРНА/ - Америка и НАТО били би поражени у случају класичног рата са Русијом и Кином, показује анализа Центра "РАНД корпорејшн", урађена уз подршку Пентагона.

 

Симулација сукоба, спроведена под вођством Дејвида Охманека, војног аналитичара "РАНД корпорејшна" и некада високо позиционираног службеника америчког Министарства одбране, показује да САД и НАTО не могу да зауставе напредовање Руса на Балкану нити би успјели да спријече Кинезе на Tајвану.

Ова војна симулација показује да су Руси у предности у таквом сукобу због војне моћи, али и географске близине било којем потенцијалном бојном пољу.

Мијешање НАTО-а или савезника не би било искључено у краткорочној перспективи јер су главне снаге Алијансе далеко од фронта.

У раним фазама борби, снаге НАTО-а биле би надјачане, њихови аеродроми уништени, а средства за противваздушну одбрану онеспособљена.

"РАНД" наводи да је Кина усвојила стратегију напада на америчке, јапанске и друге ваздушне базе, луке и америчке носаче авиона, као и стратегију уништавања америчких и савезничких информационих система и логистике.

Оно што би Запад могао ефикасно да употријеби као контрамјеру јесу трговинске санкције, те разне економске и политичке санкције као одговор на евентуални кинески напад на Tајван.

Ова војна студија тврди да се САД сусрећу са пет догађаја који означавају стратешку неравнотежу.

То су Русија и њена војна моћ, јачање кинеске војне моћи, нестабилност у Сјеверној Кореји, која посједује атомско оружје, тежње Ирана према "ревизионистичким циљевима" и јачање исламиста у Сирији и Ираку, преноси "Азија тајмс".