ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

ПОЧЕЛИ СПЕЦИЈАЛИСTИЧКИ ПРЕГЛЕДИ БУДУЋИХ ПРВАЧИЋА

 

НОВИ ГРАД, 15. МАРTА /СРНА/ - У Дому здравља у Новом Граду данас почињу специјалистички педијатријски прегледи дјеце која ће наредне школске године похађати први разред основне школе.

 

Доктор Славица Војновић Лончар каже да ће током двије седмице бити прегледано око 150 шестогодишњака.

Она је навела да ће прегледи бити обављани у двије педијатријске амбуланте, а да би родитељи прије доласка педијатру требало дјецу да одведу у стоматолошку амбуланту.

Према њеним ријечима, биће обављена антропометријска мјерења висине, тежине и поређење са нормама за доб и пол, а уколико се уоче одступања родитељима ће бити дате препоруке.

Војновићева је навела да ће бити обављени и преглед свих органских система а посебна пажња посвећује се поремећајима у развоју говора.

"Дијете у овом узрасту треба да изговара све гласове и да се зна изражавати. Уколико примијетимо поремећај савјетујемо родитељима рад са логопедом. Јако је битно да родитељи послушају, усвоје методолошка упутства и раде са дјецом и иду на редовне контроле како би се поремећаји исправили", каже она.

Војновићева је додала да ће бити обављен и преглед локомоторног система, раст и развој кости и зглобова.

"Уколико у овом дијелу уочимо неправилности упућујемо на преглед код физијатра. Преглег дјеце је јако важан с обзиром да су у периоду другог интензивног раста и уколико постоје нека одступања или деформитети у развоју да се могу уочити и отклонити", навела је Војновићева.

Она је додала да дјеца све више имају поремећај у развоју говора што је резултат неквалитетног рада са дјецом, те одступања у развоју локомоторног система због неправилне исхране и недовољне физичке активности.