ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/03/2019

МЕКТИЋ ПОТВРДИО СВЕ ШТО ЈЕ РЕКАО О ХРВАТСКИМ ОБАВЈЕШТАЈЦИМА

 

САРАЈЕВО, 15. МАРТА /СРНА/ - Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, који је данас саслушан у Тужилаштву БиХ због навода о томе да су хрватски обавјештајци и дипломате врбовали припаднике селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ, рекао је да потврђује све што је рекао.

 

Мектић је новинарима након саслушања рекао да сматра да је рад Tужилаштва у овом случају био тенденциозан и да им није био циљ да утврде шта се догодило, већ ко је шта рекао и да се заштите пријатељско-робинске везе између појединих тужилаца и актера ове приче.

"Ја сам потврдио оно о чему су ме сигурносне агенције обавијестиле. У Tужилаштву су ме питали откуд ми ове информације, а само сам их подсјетио да сам ја министар безбједности, те да ме надлежне агенције свакоднево обавјештавају о овим и сличним активностима", рекао је Мектић.

Он је навео да полиција прикупља информације и да, када постоји основ, обавијести Тужилаштво БиХ, преносе федерални медији.

На питање да ли је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ спријечила продирање хрватских обавјештајаца у БиХ, Мектић је одговорио да би се тако могло рећи јер је један од задатака те агенције и спречавање покушаја продирања страних обавјештајних служби.

"Нешто мало смо дискутовали о возилу /хрватског/ конзула Ивана Бандића. Рекао сам да је Бандић возио аутомобил са дипломатским таблицама и да имам информације да је кола возио и новинар РТРС-а Мато Ђаковић", рекао је Мектић.

Он је истакао да је Ђаковић јуче регистровао аутомобил које је наводно купио од Бандића, те да упркос томе Ђаковић није имао право да вози аутомобил са дипломатским таблицама.

"Бруталну, глупу и блентаву активност јуче је направило Тужилаштво БиХ. Тражили су од мене да доставим дипломе свих руководећих службеника у Министарству безбједности и безбједносним агенцијама", рекао је Мектић.

Он је оцијенио да је то покушај одмазде према безбједносним агенцијама, јер Тужилаштво БиХ нема право то да чини и поручио да се на тај начин неће "дисциплиновати безбједносне агенције".

"Безбједносни сектор нема повјерење у Тужилаштво БиХ и главног тужиоца. То треба узети у обзир и Високи судски и тужилачки савјет", рекао је Мектић.

Мектић је рекао да медији треба да питају предсједника Хрватске Колинду Грабар Китаровић због чега је износила нетачне информације о 10.000 терориста у БиХ.

Мектић је раније изјавио да су "хрватски обавјештајци" били укључени у тајну операцију чији је циљ био показати да у БиХ дјелују наоружане групе радикалних исламиста-селефија, односно да су оправдане раније изјаве Китаровићеве о хиљадама исламистичких екстремиста у БиХ који представљају пријетњу по безбједност цијелог региона.

Tужилаштво БиХ саопштило је јуче да је формирало предмет како би хитно биле утврђене све околности и наводи изнесени у медијима који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

У оквиру предмета који је дат у рад тужиоцу Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, биће испитана сва лица која су износила наводе и сазнања о тим активностима, а о којима тужилаштво није информисано нити су дешавања пријављена Tужилаштву БиХ, навели су из Тужилаштва.