ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

"ФОРУМ О ЋИРИЛИЦИ" У СРИЈЕДУ У БАЊАЛУЦИ

 

БАЊАЛУКА, 15. МАРТА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да ће "Форум о ћирилици" бити одржан у сриједу, 20. марта, у Бањалуци, с циљем промоције и афирмације овог писма првенствено кроз подршку домаћим издавачима да објављују књиге писане на ћирилици, ијекавицом.

 

"Други аспект овог форума је питање колико је ћирилица присутна у јавној употреби у информатичком друштву, јер је данас вид комуницирања превазишао класичне, традиционалне методе комуникације и прерастао у шире информатичко друштво, односно интернет, гдје грађани све информације добијају са портала", рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци најављујући одржавање овог форума.

Она је додала да је једно од питања и на који начин ћирилицу примијенити у информатичком друштву.

Тривићева је нагласила да је "Форум о ћирилици" уједно и први корак реализације Повеље о српском културном простору коју је недавно ово министарство потписало са Министарством културе и информисања Србије ради заштите и промоције националног идентитета.

"Важно је нагласити да је Стратегијом развоја културе Српске 2017-2022. године потенцирана заштита ћирилице као писма, што је одговорност различитих установа и институција", додала је Тривићева.

Предсједник Друштва чланова Матице српске у Републици Српској Драго Бранковић навео је да недавно потписана Повеља о српском културном простору представља саставни дио Споразума о специјалним паралелним везама Српске и Србије, оцјењујући да је општа констатација да су српски језик и ћирилица озбиљно угрожени.

"У свијету постоји око пет до шест хиљада језика, а само их око стотину има своје властито писмо. Српски језик га има, а нова информатичка технологија, посебно глобализацијски токови, озбиљно угрожавају језике малобројних народа, међу којима је и српски језик", рекао је Бранковић.

"Форум о ћирилици" окупиће угледне лингвисте, стручњаке, представнике медија, издавача и других културних и јавних установа, те отворити питање статуса ћирилице у актуелним културолошким, социолошким и политичким околностима.

Министарство просвјете и културе Републике Српске организује овај форум у сарадњи са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској с циљем да додатно оснажи и афирмише ћирилицу.

"Форум о ћирилици" биће одржан у Административном центру Владе Српске, а почетак је заказан за 10.00 часова.