ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

ПРОШЛОГОДИШЊИ ИЗВОЗ 1,032 МИЛИЈАРДЕ, А УВОЗ 988 МИЛИОНА КМ

 

САРАЈЕВО, 15. МАРТА /СРНА/ - Аустрија је једна од ријетких земаља са којом БиХ има суфицит јер је спољнотрговинска размјена двије земље прошле године износила више од двије милијарде КМ, од чега се 1,032 милијарде КМ односи на извоз из БиХ, а 988 милиона КМ на увоз из Аустрије, изјавио је данас директор Агенције за промоцију извоза при Спољнотрговинској комори БиХ Енес Алишковић.

 

На пословном форуму ове двије земље у Сарајеву о теми "Дрво, архитектура и дизајн", Алишковић је рекао да БиХ и у дрвопрерађивачком сектору остварује позитивне резултате са Аустријом, односно има већи извоз него увоз.

"Циљ данашњег форума јесте да у дрвопрерађивачком сектору, заједно са удруживањем архитеката дизајнера и произвођача двије земље, сарадњу доведемо на виши ниво, стварањем производа са додатом вриједношћу, а самим тим и са вишом цијеном", истакао је Алишковић.

Према његовим ријечима, посљедњих година у БиХ се производе дизајнирани производи од пуног дрвета којима се постижу добри резултати не само у Аустрији него и у Европи.

"Наш циљ је да таква врста производа који имају вишу додату вриједност, са високим цијенама, буде интегрисана у уређење хотела и сличних објеката, не само на нашем него и не европском тржишту", рекао је Алишковић.

Он је додао да се прозвод са додатом вриједношћу може створити заједничким радом архитеката из БиХ, који већ сада раде на свјетским тржиштима и произвођачима који желе да унаприједе своју производњу.

Представник Дрвног кластера Штајерске Вишња Кошћак рекла је да је шумско богатство у БиХ и Аустрији међу највреднијим ресурсима и једне и друге земље.

Што се тиче кадрова и дрвопређивача, БиХ и Аустрија, према ријечима Кошћакове, имају најбоље експерте, који осим знања и вјештина имају љубав и традицију градње дрветом и прераде производа од дрвета.

"Желимо причати о дрвету у конструктивном смислу, архитектури, те показати високотехнолошке могућности које оно даје у изградњи високих стамбених зграда, спортских и туристичких објеката, али и увезати архитекте из БиХ и Аустрије, као и компаније, да би могли понудити те производе", истакла је Кошћакова.

Према њеним ријечима, дрвни кластери су одличан инструмент за увезивање и помоћ фирмама приликом иновација и наступа на иностраним тржишту јер они окупљају како фирме из области шумарства и дрвне индустрије, тако и експерте који се баве дрветом.

Професор на Академији ликовних умјетности у Сарајеву Салих Тескереџић изразио је задовољство што је дрво у фокусу данашњег форума јер посматрано с позиције стварања производа више вриједности, онај производ који је оригиналан, има и вишу цијену.

"Мој став је да треба развијати вјештине, а не ослањати се на некакве природне ресурсе који су свугдје ограничени", истакао је Тескереџић, додавши да су многе компаније из БиХ, ослањајући се на традицију рада с дрветом, постигле изузетне резултате на европској сцени када је ријеч о дизајнираном намјештају.