ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

ШТЕТА ОД ПОЖАРА ЛАНИ ПРОЦИЈЕЊЕНА НА 1,2 МИЛИОНА КМ

 

БИЈЕЉИНА, 15. МАРТА /СРНА/ - Материјална штета која је настала у пожарима на подручју Бијељине лани процијењена је на 1,2 милиона КМ и у односу на 2017. годину већа је за 865.000 КМ, наведено је у извјештају Градске управе.

 

Територијална ватрогасна јединица интервенисала је 479 пута, што је за 94 интервенције више у односу на годину раније.

Током прошле године у Бијељини се догодило 47 пожара на стамбеним објектима, на привредним 21 и на пољопривредним објектима 27, у 25 случајева ватрогасци су гасили пожар на аутомобилима, 40 интервенција је било на гашењу контејнера и 34 пожара на димњацима.

У овом периоду евидентиран је и 191 пожар на ниском растињу, као и један шумски пожар.

Осим шума, у екстремним временским приликама, усљед високе температуре и изостанка падавина, од потенцијалних пожара угрожене су и пољопривредне културе, ниско растиње, грмље и сува трава, а узрок настанка ових пожара у већини случајева је људски фактор, односно нехат и непажња.

У извјештају је наведено да је урбано подручје Бијељине потенцијално високог ризика од пожара због предоминантне градње стамбених и пословних простора у центру града, а у самом граду смјештен је и велики број индустријских објеката и објеката са запаљивим и експлозивним материјама.

Интервенције на гашењу пожара знатно отежавају улице и паркинзи закрчени возилима, али и немар неких станара који су у солитерима од пожарних степеница направили личне оставе.

Додатни ризик од пожара је, како је у извјештају наведено, и високо учешће претежно запаљивог материјала у конструкцијама објеката, као и неодржавање исправности противпожарне опреме у објектима.

Информација о заштити од пожара дио је извјештаја о раду градоначелника и бијељинске Градске управе за 2018. годину који ће бити разматран на сједници Скупштине града у четвртак, 21. марта.