ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ВОДОВОДНОГ СИСТЕМА "ЈАГАРЕ"

 

БАЊАЛУКА, 15. МАРТА /СРНА/ - У бањалучком насељу Јагаре у мјесној заједници Карановац данас је почела изградња водоводног система "Јагаре" вриједног више од 650.000 КМ, а којим ће бити рјешено водоснабдијевање око 300 домаћинстава овог насеља.

 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић који је присуствовао почетку изградње рекао је новинарима да се Бањалука гради сваки дан, додавши да су становници на овом подручју коначно дочекали да крену радови на водоснабдијевању.

Он је рекао да у висинским подручјима Јагара становници немају ријешено водоснабдијевање и да је данас почео велики пројекат водоснабдијевања Карановац -Јагаре и да је ова фаза радова вриједна 650.000 КМ.

Према његовим ријечима, извођач радова је предузеће "Еко-еуро тим", а рок за завршетак је око пет мјесеци.

Он је навео да је, с обзиром да се ради о висинским зонама на којима нема изворишта воде, потребно препумпавање из градског водовода који се налази на нижим котама, те да треба да урадити два резервоара, двије пумпне станице и потисни и доводни цјевовод.

Радојичић је рекао да ће се у овој фази урадити комплетна инфраструктура, која ће омогућити да се одавде даље ради на снабдјевању водом подручја на сјеверу или западу града, односно Бањ брду, Старчевици и Обилићеву, која такође немају воду или ријешено водоснабдијевање.

Осврћући се на систем "Бањица-Рекавице", Радојичић је истакао да је тендер за овај водоводни систем падао три пута и да су била обезбијеђена средства још прошле године, али да није било успјеха са извођачем, те да је потребно ове године поново ићи у јавну набавку.

Говорећи о радовима водоснабдијевања на Крчмарици, Радојичић је рекао да је у зимском периоду већина градилишта мировала, те додао да очекује интензивирање посла и да се ове године уђе у наредну фазу, не само завршетак тог великог резервоара, већ и изградња сљедећег резервоара у Чесми три и повезивање дијелом цјевовода.

Предсједник мјесне заједнице Карановац Бошко Вуксан рекао је да ће данас започет пројекат водоснабдијевања насеља Јагаре много значити за мјесну заједницу Карановац, али и за мјесне заједнице Српске Топлице и Старчевица.

"Најбитније је да се почне радити и да ће у овој години бити завршено", рекао је Вуксан и додао да ће данас започетим водоводним системом бити ријешено питање водоснабдијевања 300 домаћинстава у насељу Јагаре, али да ће бити покривено и велико подручје висинских дијелова Српских топлица и Старчевице.

Он је рекао да се становништво у висинским дијеловима Јагара тренутно снабдијева оборинским водама, а љети цистернама уз помоће Градске управе односно градске Цивилне заштите.