ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

ПОЧЕЛИ "ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ 2019"

 

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 15. МАРТА /СРНА/ - Јединствена пјесничка манифестација "Пролећни Бранкови дани 2019", посвећена једном од највећих пјесника европског лирског романтизма 19. вијека - Бранку Радичевићу, отворена је данас у Сремским Карловцима.

 

На oвој манифестацији, уприличеној у најстаријој српској гимназији - Карловачкој гиманзији, уручена је престижна награда "Печат вароши сремскокарловачке" за 2018. годину, а лауреати су Бошко Сувајџић, Иван Лаловић, Јасна Миленовић и Саша Нишавић.

Награду је пјесницима уручио предсједник културне институције Бранково коло Ненад Грујичић.

"Награда `Печат вароши сремскокарловачке` је награда која се у потпуности уклапа у велику мисију Бранковог кола - да подстакне и младе и старе пјеснике да истрају у поетском стваралаштву", истакао је Грујичић.

Грујичић је додао да је институција Бранково коло одувијек била окренута младим пјесницима и њиховом таленту.

"Песнички говор је ванвремени говор који песник увек користи да пева о стварима у свом времену. Имати талента за поетску уметност јесте велика привилегија, али ми сваком младом песнику кажемо да што пре треба да стекне `таленат на таленат` - мора што пре да стекне хиперсвест о урођеном таленту, ултрасвест о сопственом таленту на јавној сцени, односно, како да тај песнички крст носи на леђима кроз јавни живот", појаснио је Грујичић.

У име награђених пјесника захвалио је Бошко Сувајџић, који је нагласио да их нагеада "Печат вароши сремскокарловачке" по много чему обавезује.

"Награда `Печат вароши сремскокарловачке` низом великих пјесничких имена која су је добила, угледом традиције, али и лирским достојанством младости, чини част и уједно обавезује. Захваљујем Бранковом колу, организаторима и стручном жирију на награди коју смо добили. Али, пре свега захваљујемо Бранку Радичевићу, песнику лирске радости и сете, љубави и умирања, туге и опомене", рекао је Сувајџић.

У дијелу програма отварања манифестације "Песничка уздарја" учествовали су пјесници Гордана Ђилас, Алекандра Батинић, Сузана Рудић и Соња Падров Тешановић.

У дијелу програма "Музички дарови" наступила је оперски умјетник Јована Којић, пијаниста Каја Мандић и етно-пјевачица Катарина Поповић.

У програму "Глумачки дарови" наступиле су Теодора Кушић и Даница Петровић.

Своју поезију рецитовали су ђаци Карловачке гимназије - Алекса Вилић, Наталија Ђорђевић и Тамара Бардун.

На церемонији отварања "Пролећних Бранкових дана", за 20. март најављена је монодрама "Има нека тајна веза", посвећена пјеснику Душку Трифуновићу, у извођењу младог драмског умјетника Милана Димића из Бањалуке.

На Свјетски дан поезије - 21. марта, биће промовисане двије књиге талентованих младих пјесника Александре Батинић "Антикитера" и Сузане Рудић "Друга страна огледала", које су штампане за 195. Бранков рођендан.

Култни "Споменар Мине Караџић", који је приредила Мина Ђурић на српском, руском и њемачком језику, премијерно ће бити представљен 26. марта.

На свечаном затварању "Пролећних Бранкових дана 2019", 28. марта, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије свечано ће бити уручена и "Велика повеља Бранковог кола" Ксенији Марицки Гађански, која је прије шест деценија завршила најстарију српску Карловачку гимназију.

Традиционални "Пролећни Бранкови дани", који су почели данас - на 195 рођендан Бранка Радичевића по јулијанском календару, трајаће до 28. марта, на пјесников рођендан по грегоријанском календару.

Организатор ове манифестације је институција културе Бранково коло.

Бранко Радичевић /1824-1853/ био је један од највећих српских лиричара европског пјесничког романтизма.

Написао је 54 лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама и 28 писама.