ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/03/2019

У ОШ "ПЕТАР ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ" ОТВОРЕНА СТЕМ ЛАБОРАТОРИЈА

 

ИСТОЧНА ИЛИЏА, 15. МАРТА /СРНА/ - Стем лабораторија вриједна 20.000 долара, која ће ученицима помоћи да савладају нове вјештине и постану носиоци економског развоја заснованог на знању, отворена је данас у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи.

 

Стем лабораторију /Science Technology Engineering Mathematics/ отворили су директор ове школе Зденка Перендија, директор организације "Спасимо дјецу" за сјеверозападни Балкан Андереа Жеравчић и наченик општине Источна Илиџа Маринко Божовић у присуству великог броја наставника и ученика.

Ова школа једна је од пет школа у Републици Српској које су укључене у прву фазу примјене пројекта "Унапређење основног учења и образовања у БиХ" који спроводи организација "Спасимо дјецу" уз подршку УСАИД-а.

Циљ пројекта је да омогући увођење Стем приступа у образовање у БиХ и отвори врата младим генерацијама да се образују за послове и позиве који ће им омогућити да буду конкурентни на тржишту рада.

Перендија је изразила задовољство што је управо њихова школа ушла у пројекат унапређења учења и образовања у БиХ који је првенствено базиран на природним наукама, као што су информатика и математика.

"Идеја је да се наставни садржаји у оквиру ових предмета повежу и ученицима учине доступним, како би могли да прате напредак науке и технологије које се брзо развијају. Овај пројекат ће помоћи ученицима да касније буду способни да одаберу занимања којих данас нема, а којих ће у будућности бити", нагласила је Перендија.

Према њеним ријечима, Стем лабораторија првенствено је намијењена ученицима виших разреда, али, уз помоћ наставног кадра који је у претходном периоду прошао кроз Стем обуку и они млађи моћи ће да покажу своје потенцијале, како у наставним, тако и у ваннаставним активностима.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да пројекат Стем лабораторије представља нови вид сарадње у области науке у 21. вијеку која је неопходна и која ће помоћи будућим генерацијама да стекну нова знања.

"Та знања ће новим генерацијама омогућити да постању бољи чланови друштва и да својим радом и залагањем допринесу да живимо у много бољој друштвеној заједници него што је ова данас", рекао је Божовић.

Директор организације "Спасимо дјецу" за сјеверозападни Балкан Андереа Жеравчић указала је на важност промовисања природних наука и Стем дисциплине, будући да истраживања показују да ће то бити будућа занимања која су већ сада најтраженија на тржишту, а омогућиће и економски развој у земљи.

Основну школу "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи тренутно похађа 765 ученика.