ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

ЗАЈЕДНИЧКОМ БОРБОМ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ ДО ЈАЧАЊА СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 15. МАРTА /СРНА/ - Наставак заједничке борбе против сиве економије и заштита права радника у наредном периоду треба да буду приоритет с циљем јачања Републике Српске и бољег социјалног положаја њених грађана, закључено је данас на састанку представника Пореске управе, Инспектората и Савеза синдиката Републике Српске.

 

На састанку у Бањалуци оцијењено је да постоји спремност републичких контролних органа да досљедно спроводе законска рјешења о којима се договоре социјални партнери - Влада, синдикат и послодавци, саопштено је из Пореске управе.

"На састанку је било ријечи и о контроли обрачуна и исплате бруто плата, спречавању злоупотребе института најниже плате од одређеног броја несавјесних послодаваца, начинима борбе против сиве економије и могућностима да се заједнички побољша постојеће стање", наведено је у саопштењу.

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић истакао је да ће та институција наставити контроле с циљем откривања рада на црно и сузбијања сиве економије, додајући да ће и убудуће досљедно спроводити сва законска рјешења о којима се договоре социјални партнери.

"Борба против сиве економије не заснива се само на забранама и инспекцијским мјерама, већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, због чега очекујем да грађани, радници и други, пријављивањем неправилности, помогну контролним органима у откривању рада на црно", навео је Маричић.

Главни републички инспектор рада Зоран Микановић апострофирао је да досљедну примјену Закона о раду знатно отежава непостојање колективног уговора јер многе норме из закона упућују управо на тај документ, посебно у дијелу контроле плата.

"Колективним уговором би прецизније били дефинисани критеријуми за обрачун плата, висина коефицијента, цијена рада, сатница и слично, што би увелико спријечило злоупотребу института најниже плате, а инспекторима рада дало инструменте и алате за ефикаснији рад", објаснио је Микановић.

Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић рекла је да очекује подршку контролних органа и јачу борбу против сиве економије у Српској.

"Инсистираћемо на измјени законских рјешења и потписивању колективног уговора како би се спријечиле злоупотребе института најниже плате од одређеног броја несавјесних послодаваца и лакше откриле исплате плата на руке", поручила је Мишићева.

У саопштењу Пореске управе је наведено и да са Инспекторатом и у наредном периоду планирају заједничке контроле нерегистрованих привредних субјеката с циљем њиховог увођења у легалне токове.