ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

НАГРАДА ФРАНКОФОНИХ АМБАСАДОРА ПРОЈЕКТУ "СРЕБРЕНИЦА ВЕЈВ"

 

СРЕБРЕНИЦА, 15. МАРТА /СРНА/ - Шеф дипломатске канцеларије Белгије у Бих Виљем Аселборн уручио је данас признање "Мост за будућност" представницима музичког пројекта "Сребреница вејв", које већ трећу годину група франкофоних амбасадора и шефова мисија у БиХ додјељује појединцима или групама за промовисање дијалога између култура и културу дијалога и мултиетничности.

 

Уручивање је обављено у просторијама некадашње градске пивнице коју је општина купила од власника и дала на кориштење представницима "Сребреница вејва" да уреде тај објекат и у њему отворе савремени музички и мултимедијални центар који ће окупљати младе и временом постати самоодржив.

"Овом симболичном наградом желимо похвалити добру вољу за изградњу мостова између различитих етничких група у БиХ, те показати да та воља постоји и долази природно у различитим облицима", рекао је Аселборн приликом уручивања награде представницима "Сребреница вејва" Мирославу Андрићу и Муамеру Чивићу.

Андрић и Чивић су затражили подршку за уређење и опремање објекта и формирање музичког центра.

На питање Срне да ли ће група франкофоних амбасадора и шефова страних мисија у БиХ, који су додијелили ову награду, обезбиједити финансијску подршку за санацију, чишћење, реконструкцију и претварање објекта у мултимедијални центар, Аселборн је рекао да амбасадори не одобравају новац, да су установили и додијелили награду и да ће лобирати да се обезбиједе средства и подрже пројекти "Сребреница вејва".

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић рекао је да има повјерење у младе и музичаре и да очекује да ће они својим талентом и упорношћу обезбиједити средства да се овај центар модерно опреми и да буде нешто савремено што немају средине у околини што ће измамити знатижељу младих из других средина да долазе у Сребреницу и учествују у различитим музичким и културним садржајима.

Овом приликом прочитана је и декларација франкофоних амбасадора у БиХ којом се, између осталог, даје подршка раду и иницијативама "Сребреница вејва" на културном повезивању и окупљању људи, размјени идеја, разумијевању и раду на превазилажењу подјела и изградњи будућности без заборављања прошлости.

Наглашено је да је ову декларацију потписао шеф мисије ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и још петнаестак амбасадора и шефова мисија у БиХ који припадају франкофоној групи.