ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

РАЈЧЕВИЋ: ПАШАЛИЋ НАЈОДГОВОРНИЈИ ЗА СТАЊЕ НА УНИВЕРЗИТЕТУ

 

БАЊАЛУКА, 15. МАРТА /СРНА/ - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да је разочаран стањем академске свијести и радом менаџмента Универзитета Источно Сарајево, наводећи да је ректор тог универзитета Стево Пашалић најодговорнији за новонастало стање у тој високообразовној институцији.

 

Рајчевић је рекао да Пашалић није спријечио одређене негативне процесе на Универзитету, због чега је дошло до ескалације проблема који се у тој установи одвијају дужи низ година.

"Преузимањем функције упознат сам да се на Универзитету дешавају негативне ствари и надао сам се да ће доћи до договора унутар универзитета, јер према закону ово министарство није надлежно да се мијеша у интерне ствари Универзитета", рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је мотив окупљања групе студената у просторијама Ректората Универзитета била борба за партикуларне интересе Универзитета, а не борба за остваривање студентских права.

"Мислим да је неко грубо искористио интересе студената. Недопустиво је да неко себи да за право да умаршира у просторије Ректората и да на практичан начин онемогући његов рад и уз то буде бахат и то искористи под изговором борбе за студентска права", навео је Рајчевић.

Рајчевић је истакао да ни ресорно министарство, а ни Влада Српске неће допустити никоме да блокира рад јавних универзитета, чији је рад примарни интерес Српске и додао да нико ни на који начин неће моћи да уцјењује Републику Српску.

"Имамо интерес да се рад универзитета одвија несметано, да студенти имају своје обавезе, да се баве редовним активностима и посвете настави, а да академско особље буде у служби тих студената и да настоје унаприједити наставни и научни процес. Умјесто тога, свједоци смо голе борбе за одређене интересе. То је недопустиво", истакао је Рајчевић.

Он је навео и да, према налазу просвјетне инспекције Српске, представници студената који су јуче ушли у просторије Ректората нису легални.

Рајчевић је позвао менаџмент Универзитета у Источном Сарајеву да, без одгађања, организује ванредне студентске изборе ради креирања новог сазива Студентског парламента у Источном Сарајеву, како би се добили легални представници студената и у исто вријеме откочио рад Сената.

Он је додао и да ресорно министарство препоручује да се преиспитају све одлуке које је донио садашњи сазив Сената Универзитета у Источном Сарајеву, у којем су и нелегални представници студената, "с тим што постоји правна могућност конвалидације /накнадно оснажење/ одређених одлука и између осталог и одлуке о избору новог ректора".

Рајчевић је рекао и да Министарство на чијем је челу неће упасти у замку опредјељивања за било које име или презиме за ректора или претендента за ректора, наводећи да нити му је то у мандату, нити жели бављење интерним стварима Универзитета, нити по закону може утицати на то.

Он је додао да је садашња ситуација на Универзитету у Источном Сарајеву можда и најбољи показатељ каква рјешења треба имати у новом закону о високом образовању који Министарство у трећем кварталу планира да упути у парламентарну процедуру.

Група студената Универзитета у Источном Сарајеву, које предводи руководство Студентског парламента, затражило је јуче да ректор Стево Пашалић у року од 24 часа напусти ту функцију, што он одбија да учини.