ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

15/03/2019

КРИШТО: НЕОПХОДНЕ ПРОМЈЕНЕ УСТАВА БиХ

 

НЕУМ, 15. МАРTА /СРНА/ - БиХ су неопходне промјене Устава, и то на начелима конститутивности, а за уставне реформе потребан је амбијент погодан за дијалог, закључено је на научном скупу "Европски устав за БиХ" у Неуму чији је један од организатора била Хрватска академија за знаност и умјетност у БиХ.

 

Као начела уставне реформе наводе се заштита конститутивности, односно равноправности свих конститутивних народа и јачање конституционализма, отклањање свих облика дискриминације и успостављање равноправности свих грађана, те заштита мањина, и то усклађивањем Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима и одлукама Европског суда за људска права.

Предсједавајућа Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто на конференцији за новинаре по завршетку скупа рекла је да ниједна земља није постала чланица ЕУ, а да није промијенила устав и да је то неопходно и за БиХ.

"Ми данас имамо Устав који је дио Општег оквирног споразума за мир у БиХ и нема, заправо, ни демократски легитимитет. Чињеница је да је то Устав којим су Хрвати, Бошњаци и Срби, као и други грађани који живе у БиХ, дефинисали државну заједницу, а из закључака које смо донијели, промјена Устава је неопходна", нагласила је Кришто.

Она је навела да из принципа конститутивности, на чему почива Устав БиХ, произлази то да сва три народа морају имати иста права.

"Једнака права првенствено се огледају у легитимном представљању политичких представника на свим административно-политичким нивоима", рекла је Кришто.

Професор на Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару Миле Ласић рекао је да ће БиХ, без промјене Устава и европске будућности, остати земља сукоба.

"Новим уставом ми бисмо се прво међусобно признали као конститутивни народи, што је јединствена порука овог скупа, а тамо гдје се оформљени национални идентитети међусобно не признају, конфликт је загарантован и није рјешив", каже Ласић.

Он је навео да се промјене на боље не могу очекивати све док у БиХ не дође до уважавања националних идентитета и међунационалог дијалога, те изразио жаљење због тога што се скупу у Неуму нису одазвали актери из бошњачких интелектуалних кругова.

Организатори скупа су били Хрватска академија за знаност и умјетност у БиХ, Свеучилиште у Мостару, Ректорски збор Хрватске, под покровитељством Хрватског народног сабора.