ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

16/03/2019

ЦРНУ ГОРУ У 20. ВИЈЕКУ КАРАКТЕРИШЕ БРАТОУБИЛАШТВО

 

ПОДГОРИЦА, 16. МАРТА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцијенио је да Црну Гору у 20. вијеку карактерише сурово братоубилаштво, које се наставља и данас.

 

Митрополит Амфилохије је на синоћњој трибини "Црна Гора у 20. вијеку", која је одржана у "Српској кући" у Подгорици, да је Црна Гора све до 1918. године у националном погледу била јединствена и да су сви осјећали као Срби.

"То потврђује и званични уџбеници у којима пише да у Црној Гори живе православни Срби, а да их има нешто мало католичке и мухамеданске вјере", рекао је митрополит Амфилохије.

Он каже да је на идеји "једињења српства" радио је и краљ Никола, који је покушао да у балканским ратовима успостави државне идеје, о чему свједочи и његова химна "Онамо, намо", гдје пјева о Призрену као своме дому.

"Након 1918. године долази до подјела и оне су у то вријеме биле династичке природе. Краљ Никола је са својим синовима у Првом свјетском рату желио да наметне своју династију као једину у српству, али његово бјекство из земље умногоме је одредило његову и судбину његове династије", додао је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да није у то вријеме било подјела на Србе и Црногорце, већ је до тога дошло звог династичких интереса.

"Ипак су превладали Карађорђевићи, али дио Црногораца то није прихватио", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је навео да се врхунац братоубилаштва и зле коби Срба на Балкану догодио у Другом свјетском рату, подјелом на четнике и партизане, који су на почетку кренули заједно у борбу против окупатора, али је до подјела дошло због идеолошких разлика.

"Комунисти су под плаштом антифашизма кренули и у ликвидацију своје браће, што је изазвало реакцију четника. Познато је да су Бајо Станишић и Павле Ђуришић ослободили Даниловград и Беране, али да нису пристали на ликвидације виђених људи, које су почели комунисти", рекао је он.

Митрополит Амфилохије је оцијенио да је чудно да данашња власт гледа на Павла Ђуришића као на издајника иако је он са 120 пробраних Срба и официра убијен у Јасеновцу.

"У тој ликвидацији пресудсну улогу је имао Секула Дрљевић, кога данашња власт глорификује и чак пјева његову химну. А она је први пут изведена у логору Стара Градишка, гдје су убијени Ђуришић и његови официри", додао је митрополит.

Трибину је организовао Културно-информативни центар "Свети Сава", а предвиђено је да се сваког петка до 20. јуна у "Српској кући" одржавају предавања о актуелним темама у Црној Гори, о којима ће говорити угледни српски интелектуалци.