ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

16/03/2019

ТАРАНТ СЕ НИЈЕ ИЗЈАСНИО О КРИВИЦИ

 

ВЕЛИНГТОН, 16. МАРТА /СРНА/ - Аустралијски држављанин Брентон Тарант оптужен је пред Окружним судом у Крајстчерчу за убиство, након што је у џамијама на Новом Зеланду убио 49 и ранио више десетина људи.

 

Тарант се није изјаснио о кривици, а поново би пред судом требало да се појави 5. априла када ће се, према наводима полиције, највјероватније суочити са новим оптужбама.

На основу активности на друштвеним мрежама, Таранта описују као расисту.

Он је снимак напада на једну од џамија уживо преносио путем друштвене мреже "Фејсбук". Свој "манифест" у којем имигранте назива "окупаторима", такође, је објавио на интернету путем профила на друштвеним мрежама.

На снимку се види како Тарант улази у џамију Ал Нур у граду Крајстчерч, гдје насумично отвара ватру из полуатоматског наоружања.

У једном тренутку, он се вратио у аутомобил, промијенио наоружање и поново ушао у џамију настављајући да пуца.

У џамији Ал Нур убијена је 41 особа.

Нападач се потом аутомобилом одвезао у другу џамију у насељу Линвуд, гдје је убио седам особа. Овај напад Тарант није снимао.

Ухапшен је у аутомобилу у којем је полиција пронашла импровизоване експлозивне направе.

У једну од нападнутих џамија стизала је репрезентација Бангладеша у крикету, али сви играчи су безбједни.

Полиција је саопштила да су, осим Таранта, ухапшене још двије особе, те је у току истрага о њиховој умијешаности у нападе.

Нико од ухапшених није имао досије у полицији и нису се налази на листи потенцијалних осумњичених на Новом Зеланду и Аустралији.