ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

16/03/2019

РЈЕШЕЊЕ ЗА КОСОВСКО ПИТАЊЕ НИЈЕ МОГУЋЕ ПРЕКО НОЋИ И У КУЛОАРИМА

 

БЕОГРАД, 16. МАРТА /СРНА/ - Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је да је косовско питање веома компликовано и да није могуће да рјешење буде донесено преко ноћи и у кулоарима.

 

Чепурин је истакао да је платформа, коју је недавно донијела Приштина, потпуно нереална, те поручио да је у овом тренутку једино међународно правно рјешење Резолуција 1244 Савјета безбједности УН.

"Ми безусловно подржавамо Србију, а Срби ће сами одредити своје интересе, позицију и могућности. То не може бити донесено неочекивано и у кулоарима, то је тешко замислити. Јасно је шта хоће неки спонзори Приштине - брзу капитулацију, али то је питање које тешко да може да одговара Београду", рекао је Чепурин за "Спутњик".

Амбасадор Русије каже и да му је тешко да коментарише изјаву извјестиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера да има смисла укључити Русију у дијалог Београда и Приштине, јер је нејасно ко је он, каква овлаштења има и у чије име износи тај приједлог.

Руски амбасадор оцијенио је да је изјава коју је недавно усвојио Савјет Федерације Русије поводом 20. година од агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију веома озбиљан и одмјерен документ који даје основа за размишљање и боље разумијевање онога што се десило.

"То је била велика трагедија за српски народ и земљу и то је био почетак читаве серије сличних акција у читавом свијету, којима, након што им то није сасвим успјело у Украјини и Сирији, долази крај", оцијенио је Чепурин.

Када је ријеч о "Турском току", Чепурин је навео да ће гас фактички у најскорије вријеме стићи у Турску, да постоји став да треба да иде преко Бугарске и Србије ка Мађарској и да Србија у том случају постаје земља транзита која може да зарађује на рачун транзита гаса и у том смислу ће бити на добитку.

"То је озбиљно питање, а постоје сви разлози да такав транзит стартује почетком 2020. године", закључио је Чепурин.