ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/03/2019

БРНАБИЋ: УМЕСТО О ПОГРОМУ НА КОСМЕТУ ПРИЧАМО О НАСИЉУ У БЕОГРАДУ

 

БЕОГРАД, 18. МАРТА /СРНА/ - Косово и Метохија и данас је постконфликтна територија са најмање повратника на свијету од свих постконфликтних зона, а, према најновијем истраживању УН, 95 одсто Срба на Космету живи у страху, рекла је премијер Србије Ана Брнабић.

 

Према њеним ријечима, инцидент који су током викенда у Београду изазвали лидери Савеза за Србију скренуо је пажњу свијета са обиљежавања 15 година од мартовског погрома над Србима на Космету чиме је, како је навела, пропуштена прилика да се још једном подсјети на страдање људи и уништавање културне баштине Срба.

"Уместо да причамо о томе, ми причамо о насиљу /током опозиционих протеста/ на улицама Београда", нагласила је Брнабићева.

Брнабићева је истакла да је требало подсјетити свијет да је прије 15 година више од 4.000 Срба протјерано са Косова и Метохије, уништено културно и вјерско насљеђе Срба.

"Хтели смо да подсетимо свет да је то светска културна баштина, културно благо под заштитом Унеска, као и да је од краја сукоба на Косову и Метохији протерано 250.000 Срба", рекла је Брнабићева за Телевизију "Прва".

Брнабићева је рекла да протести нису уздрмали власт и да не постоји никаква нервоза.

Опозициони Савез за Србију је и током викенда организовао протесте против власти током којих се у суботу увече догодио упад у зграду РТС-а у Београду, а јуче је била блокирана зграда Предсједништва у вријеме обраћања предсједника Србије Александра Вучића.

Дио опозиције организује протест под слоганом "1 од 5 милиона" и тражи, између осталог, оставке предсједника Србије, директора РTС-а Драгана Бујошевића, као и фер и слободне изборе, а више пута су поновили да од тих захтјева неће одустати.