ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2019

СТРПЉИВИМ РАДОМ ДЈЕЦА МОГУ МНОГО ПОСТИЋИ

 

БИЈЕЉИНА, 19. МАРТА /СРНА/ - Пензионисани дефектолог Ранко Ранкић из Бијељине поручио је да се упорним, стручним и стрпљивим радом са дјецом са Дауновим синдромом може много постићи и да у то треба да буду укључени родитељи, школа, разне установе и цијело друштво.

 

"Ова дјеца могу, уз пуно рада са њима, успјети у ономе што заиста желе", рекао је Ранкић, који је радио са дјецом која имају Даунов синдром током радног вијека, а и након што је недавно отишао у пензију.

Ранкић је рекао да су ова дјеца комуникативна и дружељубива и све су чешћи примјери да завршавају основно образовање и уписују се у средње школе.

"У Бијељини имамо малишана који похађа Пољопривредну школу", прича Ранкић, који се прикључио бијељинском Удружењу "Нада" које брине о овој популацији.

Удужење "Нада" за ову дјецу често организује излете, а Ранкић посебно истиче сусрета дјеце са посебним потребама бивше Југославије.

Он каже да је недавно имао случај једног малишана са Дауновим синдромом из оближњег бијељинског насеља, који је, чим су сазнали за њега и затражили смјештај у вртић, други дан кренуо у ову установу, јер је аутоматски одобрен боравак за њега у Вртићу "Чика Јова Змај".

Овој дјеци, напомиње он, треба обезбиједити успјешно интегрисање у редовну школу, која мора бити адеватно опремљена.

"Успјешну инклузију са социјално-васпитног и образовног аспекта морају подржати сви учесници образовног система, али и политички утицајни поједници, политичке организације и тијела јавних управа - градска администрација, ресорна министарства и локалне власти. Наравно, не треба заборавити и подршку породице", каже Ранкић.

Циљ оваквог начина рада, каже он, свима омогућава успјех, а инклузивно школовање значи да сваком дјетету треба одредити садржаје према његовим способностима.