ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/03/2019

РАДИНКОВИЋ: ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ 89 МИГРАНАТА

 

ДОБОЈ, 18. МАРТА /СРНА/ - На подручју у надлежности Полицијске управе Добој од почетка године евидентирано је укупно 89 миграната, док у истом периоду прошле године није евидентиран ниједан, рекао је Срни начелник Управе Слободан Радинковић.

 

Он је навео да је ријеч највише о економским мигрантима и да је 35 одсто њих уочено на подручју општине Брод.

Радинковић каже да 95 одсто миграната чине мушкарци између 20 и 35 година, те да их највише долази из Пакистана око 35 одсто, затим из Ирака, Сирије. "Ту су и мигранти из Индије, Бангладеша, Либије", додао је Радинковић.

Он оцјењује да је на подручју добојске Управе присутан много већи број миграната с обзиром на број оних који не евидентира полиција, већ директно припадници Граничне полиције, који мигранте спроводе Теренском центру за странце Добој, према чијој евиденцији је у наведени центар спроведено 120 миграната.

Радинковић је нагласио да је Добој жељезнички комуникативни чвор и да је било ситуација да се током једне ноћи у возу евидентира стотињак миграната који иду према Бихаћу или Сарајеву и које, када не напуштају воз, не легитимишу и не контролишу.

Радинковић, који је и члан Координационог тијела за контролу миграната Републике Српске, каже да је мали број миграната који желе да остану у БиХ и да су само у транзиту према земљама ЕУ.

"Приликом легитимисања и проналска миграната утврђује се да ли посједују документе, односно захтјев о исказаној намјери за подношење азила", каже Радинковић и додаје да се таква лица предају Теренском центру за странце који их даље просљеђује у прихватне центре.

Он је истакао да је полиција спремна и да нема разлога за забринутост грађана, иако сви подаци говоре да ће се број миграната повећати.

Радинковић је навео да је евидентиран тренд раста броја миграната, да их је, према расположивим подацима, на подручју Грчке око 70.000, а дневно их до 300 напушта ту земљу и креће рутама Македонија-Црна Гора-Србија-БиХ и даље према земљама ЕУ.

Он је рекао да до сада нису забиљежени инциденти, нити кривична дјела или прекршаји миграната на подручју које покрива добојска Полицијска управа.