ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/03/2019

РАДНО ОСПОСОБЉАВАТИ ОСОБЕ СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

 

БЕОГРАД, 18. МАРТА /СРНА/ - Штићеници Даун синдром центра Бањалука, чији је примарни циљ да друштво схвати да овај синдром није болест, већ стање које одређена особа носи, допутовали су данас њиховим првим летом авионом у Београд, гдје ће са пратиоцима учествовати у "Седмици Даун синдрома".

 

Психотерапеут и рефлексолог Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је Срни да се заједнички мора радити на радном оспособљавању особа за Дауновим синдромом.

"Специфичност посла који радимо јесте хабитација, односно радно оспособљавање тих људи. Они до 19. године могу да бораве у установама, а послије тога се враћају кући и стагнирају, односно западају у апатију. То морамо заједно спријечити, јер то можемо учинити", истакао је Јелић.

"Седмицу Даун синдрома" заједнички организују бањалучки и Даун-синдром центар Београд, који су покренули и иницијативу за формирање заједничког Даун синдром центра са сједиштем у Београду.

Он је навео да ће најзначајнији догађај у оквиру "Седмице Даун синдрома" бити обиљежавање Свјетског дана Дауновог синдрома у четвртак, 21. марта, којем ће присуствовати представници Српске и Србије, као и представници Бањалуке и Београда.

Јелић је нагласио да је боравак младих особа са Дауновим синдромом и активиста Центра из Бањалуке у Београду добио значајну подршку предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, која у континуитету подржава и прати њихов рад и која је подржала и иницијативу о формирању заједничког Даун синдром центра у Београду.

"Сада је помогнуто финансијски, али предсједник Републике Српске већ дуже прати наш рад. Ово је јединствен програм који смо ми покренули 2016. године са тадашњим предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и значи укључење младих са Дауновим синдромом у живот кроз њихов радни ангажман", појаснио је Јелић.

Он је подсјетио да је у јануару потписан споразум и настала идеја о формирању заједничког Даун синдром центра са сједиштем у Београду.

"Ми бисмо били ментори у поступку рехабилитације и обучавали њихове људе. Ми имамо подршку свих наших структура, укључујући и предсједницу, сада је вријеме да се ангажују у Србији", истакао је Јелић.

Он је додао да ће наредних дана радити индивидуалне рефлексо масаже, као и колективне психотерапије и музичке терапије за дјецу са Дауновим синдромом у Београду, док ће његови штићеници бити укључени у инклузивне активности Центра.