ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2019

МАРЧЕTА: ИСТИ ПОЛОЖАЈ МИГРАНАТА У БиХ И СРБА ПОВРАТНИКА У ФБиХ

 

ДРВАР, 19. МАРTА /СРНА/ - Положај миграната у БиХ и Срба повратника у Федерацију БиХ /ФБиХ/ је исти - и једни и други су у лошој позицији, "лутају", траже послове и бољи живот, рекао је Срни предсједник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у ФБиХ Миле Марчета.

 

Марчета сматра да ни једни, ни други нису добродошли.

"Срби у ФБиХ, који су већинско становништво у Дрвару, Босанском Грахову и Гламочу, изузетно тешко живе. Нема запошљавања у државне институције, нема инфраструктуре, ни километар асфалтираног пута није урађен, нема сигнала за мобилну телефонију, воде, струје у појединим селима. Ово показује како су Срби дочекани тамо гдје су се вратили на своја огњишта и колико су добродошли, исто као и мигранти у БиХ", указује Марчета.

Он истиче да је чињеница да Срба нема више од три одсто у Федерацији БиХ.

"Неке незваничне информације да у Крајини има више миграната него Срба су узнемиравајуће. Очекује се да ће на подручје Крајине пристићи нови талас од око 60.000 миграната", упозорава Марчета.

Марчета каже да БиХ не би требало да буде уточиште мигрантима јер је изузетно сиромашна земља.

Он истиче да контроле над мигрантима више и нема, те да повратничке српске општине у ФБиХ, које су веома сиромашне, не могу помоћи ни саме себи, а камоли мигрантима.

Милан Баук, мјештанин српског села Горњи Tишковац које припада општини Бихаћ,
рекао је Срни да се свакодневно сусрећу са мигрантима који преко овог села желе ући у Хрватску.

Он каже да мјештани мигранте пријављују граничној полицији која, како наводи, и не излази на терен.

"Мене лично није страх од миграната који свакодневно наилазе поред наших кућа, али у селу живе већином старији људи који се плаше", рекао је Баук.

Он је навео да је било и случајева провала.

"Испод моје куће има сијена, мигранти ту и спавају. У селу су куће већином напуштене, а власници који не живе ту стављају чак и решетке на прозоре да би спријечили мигранте да проваљују", каже Баук.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Ливањског кантона Ивица Врдољак рекао је Срни да је у посљедње вријеме смањен број пријава о примијећеним мигрантима на подручју овог кантона.

"Од децембра до фебруара евидентирано је око 60 миграната на подручју Ливањског кантона", рекао је Врдољак и додао да су мигранти пријављени Канцеларији за странце и упућени у прихватне центре.

У разговору за Срну запослени у Граничној полицији БиХ који је желио да остане анониман рекао је да хрватска гранична полиција враћа мигранте са подручја Шибенско-книнске жупаније у села Горњи и Доњи Tишковац у БиХ.

Портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић рекла је раније Срни да релација Дрвар-Босанско Грахово-Доњи Tишковац није евидентирана као устаљена рута илегалног преласка границе са Хрватском.