ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2019

НАСИЉЕ И УПАДИ У ИНСТИТУЦИЈЕ НЕПРИХВАТЉИВИ

 

БЕОГРАД, 19. МАРТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су неприхватљиви сцене насиља и упади у институције током протеста дијела опозиције у Београду, те да Србији нису потребна таква дешавања у условима када је у главном фокусу егзистенцијално и национално питање Косова.

 

"Не би требало да се било чим што се у Србији дешава смањи преговарачка снага српске стране. Чак сам сигуран да постоје они који су жељели баш из тог разлога да искористе дешавања у Београду да би смањили снагу", рекао је Додик и нагласио да је за Републику Српску изузетно важно да је Србија снажна.

Он је оцијенио да су протести у Београду били потребни вјероватно онима који ће сутра моделирати састанке, на којима ће представнике Србија када дођу да разговарају о Косову, питати - а шта се дешава у Београду.

"Колико сам разумио, Србија није забрањивала демократски израз који се зове шетња. Без обзира колико то било мало иритантно, људи су имали право да то раде. Али, доћи у позицију да уђете у зграду јавног сервиса /РТС/, то је већ озбиљна ствар. Ако тамо показујете претензије за насиљем, онда сте у проблему и са законима и перцепцијом", рекао је Додик за ТВ "Пинк".

Он је оцијенио да су највећи губитници управо они који су то организовали, јер тешко је објаснити упад у зграду РТС-а.

"Бар из досадашње историје знамо, ако упадате у такву зграду, у националну телевизију, онда се тамо остаје, не излази. Они очигледно нису имали снагу да то спроведу", рекао је Додик.

Он је навео да у свијету постоји нека врста помодарства да се безгранично шета и на тај начин показују одређени, како се говори, грађански ставови, додавши да у Србији то није био проблем, док се то не претвори у насиље.

Додик, који је и лидер СНСД-а, навео је да се то и у Бањалуци препознаје и да је већ виђено, те подсјетио да је прије пет до шест година и тај град био изложен организовању једног озбиљног "као политичког протеста" на шта је одговорио одржавањем на истом мјесту у исто вријеме политичког скупа његове странке.

"Онда су кренуле неки разни друштвени покрети, али то је помодарство", истакао је Додик.

Додик је навео да га је прије пар дана у Бриселу један од европских комесара питао шта се дешава са покретом "Правда за Давида", те да је рекао да се "ево два до три мјесеца не дешава уопште".

Додик је рекао да је случај страдања Давида Драгичевића питање не за њега, него за суд и тужилаштво.

"И данас мислим да је ту било највише спекулација. Тужилаштво је под притиском протеста одредило, вјероватно на бази неких доказа, да се ради о убиству и да је то починило НН лице. А годину дана нису успјели да то докажу", рекао је Додик и додао да је ту једино надлежно тужилаштва.

Он је додао да је кренула и политизација тог случаја и да је у Бањалуци евидентирано пет Британаца који су три до четири мјесеца на мрежама окупљали ту масу.

"Мијењали су мјеста боравишта и тек када смо их лоцирали и били спремни да их приведемо, они су нестали", додао је Додик.

Додик је оцијенио да је политизација тог случаја озбиљно штетила Бањалуци, која је имала све предиспозиције да пошаље сјајну поруку о свом развоји и статусу, те напоменуо да је град ушао у најужи избор за кандидатуру за европску пријестоницу културе.

Он је додао да је слање такве поруке највише наштетило имиџу града у којем се за пар дана отвара највећи Делта шопинг центар.