ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/03/2019

ДОДИК: У БиХ НЕМА ЈЕДИНСТВЕНОГ СТАВА О НАТО-у

 

БЕОГРАД, 19. МАРТА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Додик рекао је данас да у БиХ нема одлуке о НАТО-у јер не постоји јединствен став - Република Српска је јасно рекла да неће у Сјевероатлантски савез, док Хрвати и Бошњаци то желе.

 

Додик је нагласио да је апсурдна ситуација да амерички предсједник Доналд Трамп упорно говори против НАТО-а, док амерички званичници када дођу на ове просторе врше притисак да се уђе у ту алијансу, као и када британске дипломате говоре - идите у ЕУ, а Британија из ње излази.

"Као и Србија, још се опорављамо од НАТО бомбардовања. Перцепија наших људи је да су то људи који су дошли да нас побију. Како ми одједном да прихватимо ту врсту приче? Наравно, у неком рационалном смислу, то је огроман савез и не би требали да будете против њих или да се склоните из видокруга", рекао је Додик за Телевизију "Пинк".

Према његовим ријечима, Срби не желе НАТО границу на Дрини.

Он је навео да нека врста сарадње Србије и БиХ са НАТО-ом постоји у оквиру Партнерства за мир, али да то очигледно њима није довољно јер су Хрватска и Турска у НАТО-у и за Бошњаке и Хрвате је разумљиво да желе у тај савез.

Додик је поновио да је Народна скуштина Републике Српске донијела резолуцију којом се изјаснила о том питању и да позиција Српске о НАТО-у остаје непромијењена.