ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/03/2019

ФОРУМ О ЋИРИЛИЦИ У БАЊАЛУЦИ

 

БАЊАЛУКА, 20. МАРТА /СРНА/ - Форум о ћирилици, чији је циљ додатно оснаживање и афирмисање овог писма, биће одржан данас у Бањалуци у организацији Министaрства прoсвjeтe и културe Српскe и Друштва чланова Матице српске у Републици Српској.

 

Форум о ћирилици уједно представља и први корак у реализацији недавно потписане Повеље о српском културном простору, којом је дефинисана заједничка политика дјеловања у области културе Републике Српске и Србије.

Скупу ће присуствовати предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

На скупу ће, осим министра просвјете и културе Републике Српске Наталије Тривић, учествовати посебни савјетник министра за културу и информисање Србије Драган Хамовић и помоћник министра за дигитализацију Србије Дејан Масликовић, саопштено је из Министaрства прoсвjeтe и културe Српскe.

Учествоваће и предсједник Матице српске Нови Сад Драган Станић, предсједник Друштвa чланова Матице српске у Рeпублици Српскoj Драго Бранковић и други угледни академици, професори, лингвисти, представници медија, издавача, културних и јавних установа.

Из Министарства просвјете и културе Српске наводе да су поздравне ријечи званица и учесника у оквиру Форума о ћирилици планиране за 10.00 часова, након чега је за 10.30 часова планирана панел-дискусија о теми "Ћирилица у јавној употреби у Републици Српској", а од 14.00 часова панел-дискусија о теми "Ћирилица у дигиталном добу".

Представници медија могу пратити и учествовати у раду Форума о ћирилици који ће бити одржан у конференцијској сали Административног центра Владе Републике Српске.

Фото-репортерима и камерманима биће омогућено снимање кадрова на почетку догађаја, а изјаве за новинаре предвиђене су за 10.20 часова.