ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2019

СРПСКА ЗАЈЕДНИЦА ПРИДРУЖИЛА СЕ БОЈКОТУ ДРЖАВНЕ КОМЕМОРАЦИЈЕ

 

ЗАГРЕБ, 19. МАРТА /СРНА/ - Српско народно вијеће /СНВ/ у Хрватској придружило се представницима јеврејских општина и антифашиста који су раније данас потврдили да четврту годину заредом неће учествовати на комеморацији за жртве усташког логора у Јасеновцу која ће у организацији хрватских власти бити одржана 14. априла.

 

Замјеник предсједника СНВ-а Саша Милошевић рекао је да држава није предузела неопходне мјере да се заустави или макар смањи негирање Холокауста и геноцида у Другом свјетском рату, као и ревизионизам.

Према његовим ријечима, управо супротно, низом мјера попут подршке негационистичким и ревизионистичким удружењима и њиховим публикацијама, толерисањем говора мржње, релативизовањем страдања народа и жртава и митологизацијом страдања након рата, те неадекватном образовном политиком, држава је директно допринијела томе да ове појаве постају доминантне у хрватском друштву.

"Очито постоје два дубоко супротстављена става о тим стварима. Уз такве велике разлике и у таквој друштвеној клими, ми не можемо и не треба да идемо заједно у Јасеновац", рекао је Милошевић за портал "Новости" и најавио да ће српска, јеврејска и ромска мањина, те антифашисти своју комеморацију одржати у петак, 12. априла.

Предсједник Јеврејске општине Загреб и предсједник Координације јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус изјавио је данас да неће прихватити позив за одржавање јединствене комеморације који је раније упутио предсједник Владе Хрватске ​Андреј Пленковић.

"Ми не можемо бити у истој колони док се изједначавају жртве, наглашавам, Блајбуршког поља и расних закона НДХ-а и логора Јасеновац. Док је `за дом спремни` једнима усташки поздрав, а другима прихватљив упркос уставним и законским одредбама и одлуци Суда Савјета Европе у Стразбуру", рекао је Краус, одбијајући позив који је Влада послала и Савезу антифашистичких бораца, те представницима Срба и Рома.

Предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин рекао је да је "тешко бити у истој колони с Владом када имате толико аргумената који су против тога".

"Ништа се не чини против историјског ревизионизма, ништа се не чини у вези са поздравом `за дом спремни` који користи ХОС", додао је Хабулин.

Посланик ромске националне мањине у хрватском Сабору Вељко Кајтази рекао је раније да ће бити присутан на обје комеморације.