ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/03/2019

МЛАДИЋ СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ СРЕЋУ ПРОНАШАО У КОШАРКАШКОМ КЛУБУ

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 21. МАРТА /СРНА/ - Никола Тешановић са Дауновим синдромом коме, како каже, никад није досадно јер се бави разним активностима и помаже родитељима, након завршене специјалне средње двогодишње школе у Бањалуци вратио се у родни Мркоњић Град, гдје се везао за локални Кошаркашки клуб /КК/ "Младост".

 

Двадесетшестогодишњи Никола активно учествује у раду, тренинзима и утакмицама КК "Младост". Свакодневно је са мркоњићким кошаркашима, бодри их, радује се и прославља кад побиједе, а тугује када изгубе.

На утакмицама са посебном пажњом пази на пешкире, флаше са водом и на мајице.

Помоћни тренер Клуба Радан Гаврић истиче да је Никола озбиљан и да све у клубу на свој начин надгледа и контролише.

"Невјероватно је прецизан и досљедан. Одан је, вриједан и тачан у обављању послова, као прави професионалац. Дружељубив је, али и превише емотиван, тешко му падају растанци", каже Гаврић.

Гаврић додаје да без Николе никуд не иду и да га знају сви у БиХ који су у свијету кошарке.

Никола Тешановић за Срну каже да је срећан са својим играчима, те да прати и подржава рад и млађих и искуснијих кошаркаша.

"Волим их, као и они мене, дружимо се, излазим са њима, славимо побједе, часте ме, а растужим се и заплачем кад је крај сезоне или кад неки играч оде из тима", каже Никола или, како га у шали зову његови другари из Клуба, помоћни тренер "Младости".

Никола, који је у специјалној средњој двогодишњој школи у Бањалуци похађао смјер помоћни кувар, прошле године је три мјесеца радио и на сезонским пословима у Комуналном предузећу "Парк".

"Идем у теретану, трчим, шетам, а често одем и на село. Помажем родитељима, а имам друштва", истиче Никола, који има мјесечна новчана примања од Кошаркашког клуба, а корисник је и социјалне надокнаде за тугу његу и помоћ.

У мркоњићком Центру за социјални рад кажу да на подручју ове општине имају четири регистроване особе са Дауновим синдромом и да сви примају надокнаду за туђу његу и помоћ и личну инвалиднину.

Свјетски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године, а 21. март симболично је изабран за тај дан јер је у основи ове болести присутност три, умјесто два хромозома, на 21 хромозомском пару.

Симбол овог дана су шарене чарапе јер их особе са Дауновим синдромом не могу упарити, те се ношењем шарених чарапа показује подршка борби овој популацији, како би се што боље интегрисала у друштво.