ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2019

ПРЕСУДА КАРАЏИЋУ - ПОКЛОН НАТО-а ЗА 20 ГОДИНА ОД БОМБАРДОВАЊА

 

БЕОГРАД, 22. МАРТА /СРНА/ - Запад је на 20. годину од НАТО агресије "поклонио" Србији признање генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да је Алијанса бомбардовала СР Југославију јер јој није одговарала тадашња политика предвођена Слободаном Милошевићем, као и пресуду првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, рекао је замјеник предсједника Руске думе Петар Толстој.

 

"Морам да кажем да то није у реду, не смијете се мијешати у унутрашња питања суверене земље уколико вам смета појединац. А, на други поклон, поводом доживотног затвора Караџићу - правда би била задовољена искључиво ако би са њим у затвору били и /некадашњи амерички предсједник/ Бил Клинтон и /државни секретар САД/ Медлин Олбрајт", нагласио је Толстој.

Он је на скупу у Београду "Мир и напредак умјесто ратова и сиромаштва", организованом поводом 20 година од почека НАТО агресије на СР Југославију, оцијенио да данас некажњеност и осјећај сопствене исправности доводи Запад, прије свега ЕУ и САД, у кризу која има велике посљедице.

"Због тога ништа не заборављамо, ништа не праштамо и најважније што морамо да останемо своји како би будућа покољења, такође, била своја и да самостално бирају како да живе", рекао је Толстој.

Он је истакао да се наставља лаж о међународном праву и какве све одлуке на тај начин могу да се донесу, те да се видјело да је без одобрења УН могуће извршити оружани напад на суверену земљу под изговором да политика те земље не задовољава Запад, пренио је "Спутњик".

"Морамо да праштамо, али не и да заборављамо. Иако смо хришћани и православци, опростићемо онима који су признали свој гријех. Међутим, онима који то нису, а ми им опростимо, то би значило да су они у праву и дан-данас", рекао је Толстој.

Он је навео да се могу разумјети млади и у Русији и Србији који желе да забораве све то, који желе да живе боље, као и да многи у Србији желе да њихова земља уђе у ЕУ.

"Мени се, као и многим грађанима Русије, чини да су национални понос, суверенитет, многовјековна историја и слобода будућих покољења важнији него пун фрижидер. То је већа вриједност и важнија ствар", нагласио је Толстој.

Он је истакао да се политика Запада ни 20 година након бомбардовања једне суверене државе усред Европе није промијенила и да су Авганистан, Ирак, Либија, а потом и Сирија доказ за то.

Скуп у Дому Војске, гдје ће у наредна два дана говорити више од 200 гостију из 45 земаља, отворио је министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Зоран Ђорђевић, који је рекао да агресије није трајала 78 дана, већ да траје и данас и да се посљедице још осјећају.

У Београду се данас и сутра одржавају и бројне комеморативне активности поводом 20 година агресије НАТО-а, које организују Београдски форум за свијет равноправних, Клуб генерала и адмирала, СУБНОР и Друштво српских домаћина.

У плану је да се одржи и међународни меморијални маратон Храм Светог Саве - Хиландар, Атос, који ће стартовати тачно на дан почетка бомбардовања, 24. марта.