ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2019

СУЗИЋ: ПОБОЉШАТИ МАТЕРИЈАЛНИ СТАТУС ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 

БАЊАЛУКА, 22. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић изјавио је данас у Бањалуци да је добро што је Нацртом измјена и допуна Закона о социјалној заштити регулисано примање личних инвалиднина за цивилна лица, али је неопходно побољшати њихов материјални статус.

 

"У континуитету се залажемо за унапређење и побољшање друштвеног и материјалног положаја слијепих и слабовидих лица. Циљ нам је да у наредне три године материјални статус цивилних инвалида буде изједначен са оним у земљама у окружењу", рекао је новинарима Сузић, након сједнице Скупштине савеза слијепих.

Он је подсјетио да цивилна лица инвалидитетом у Федерацији БиХ мјесечно примају изнад 400 КМ, што је, како каже, неупоредиво више од накнада у Републици Српској.

"Вјерујем да ћемо амандмански дјеловати на наведено законско рјешење, с циљем побољшања нашег материјалног статуса, али и зато што њиме није обухваћен дио нашег чланства", додао је Сузић.

Он је напоменуо да је измјенама Правилника о праву на медицинска средства потребно омогућити квалитетнија ортопедска и тифлотехничка помагала, те скратити рокове њихове употребе.

Скупштина је усвојила финансијски и извјештај о раду Савеза слијепих Републике Српске за прошлу и план рада за ову годину.